Bossina en de typische kunstenaar

1923 Bossina blog

Bij mijn weten heeft deze artistieke, kennelijk grappig bedoelde, maar toch ook wel wat vooroordeelbevestigende  advertentie van de befaamde Groninger firma Bossina niet zo vaak in de krant gestaan. Toen ik ernaar ging zoeken kon ik het exemplaar waarin ze gestaan had, helaas niet terugvinden. Wel kwamen er allerlei conventionele advertenties van Bossina voorbij, waar kraak noch smaak aan is. Mogelijk kon de artistieke advertentie niet door de beugel van de snel verhitte cliëntèle, en is ze daarom niet zo vaak geplaatst.

Het plaatje dateert uit 1923, dat heb ik indertijd nog wel genoteerd. De letters, zowel de chinezerige boven als de bol welvarende beneden zijn handgetekend. Links de indertijd archetypische kunstenaar, met flaphoed, lang haar, een opgedraaide snor en een sik. Hij heeft een te wijd uitgevallen broek en puntschoenen aan. Zojuist heeft hij een portret op de signatuur na voltooid en hij toont het model zijn werk. Zij zwaait alvast met haar staart. Straks loeit zij goedkeurend.

Aan de couleur locale is ook gedacht. In de verte achter de schildersezel zien we de Martinitoren links en de toren van de A-kerk rechts. Hetgeen betekent dat we het tafereeltje van de schilder en zijn model ten westen van de stad moeten situeren. Omdat de zon laag staat en als het ware tussen beide oudste stadskerken door schijnt, is het nog vroeg in de ochtend. Deze schilder is bepaald geen nachtbraker en langslaper. Wat dat aangaat, heeft hij niets weg van een later stereotype.

Advertenties

One Comment on “Bossina en de typische kunstenaar”

  1. harmien Torenbeek schreef:

    Als caricatuur is dit leuk, maar als advertentie illustratie is het te frutserig en zit het er idd naast. Het is haast een soort anti-zakelijk.
    Conventioneel met een kunstige slag, werd ons vroeger geleerd.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.