Studentenkamer, 1977

Een vracht aan planten op plankjes voor de ramen, waar de ietwat later gearriveerde katten wel raad mee wisten.
img164

Grootouderlijk en morgensterrelijk meubilair op sisal matten van de Winkel van Sinkel in de Folkingestraat. Die matten hadden een bepaalde geur, die ik me zo weer voor de geest kan halen. Op het ouderlijke kloostertafeltje staat een smoezelige theepot.

Dat was het zitgedeelte. Nu het keukentje. Bovenop de provisiekast aluminium pannen van thuis. Wegens mensa werd hier niet zoveel gekookt. Onder de pannen het konterfeitsel van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Fasto-geiser van toen hier aardgas kwam, een decennium eerder. Authentiek granieten aanrecht uit de wederopbouwperiode met onder meer een fles wijn, een fluitketel en een rond kuipje Bona.

img165
De studiehoek:

img166

Hand- en woordenboeken, LP’s en een alles-in-ééninstallatie (radio, pick-up en cassetterecorder) op deels doorbuigende planken van spaanplaat in donkerbruin geverfde boekenkast. Op de voorgrond het met paperassen en boeken overdekte bureau. De lamp erboven is beplakt met een PSP-sticker.

En hier werd dan nog geslapen:
img167
Bedbank/twijfelaar, enige jaren eerder gekocht bij V&D met grote laden eronder waar je kleren in konden. Als bed ten ene male ongeschikt om er met zijn tweeën op te slapen. Rieten kuipstoel (oranjerood). Het schot dat de keuken afschermde was weer donkerbruin, net als de boekenkast.


20 reacties on “Studentenkamer, 1977”

 1. Jos Grootveld schreef:

  Mooie plaatjes, zag om het hoekje nog een twee-pits gasstel staan.
  Handig ook, je box op het aanrecht in een overigens behoorlijk opgeruimde keuken.
  groet, Jos

  • groninganus schreef:

   De box staat op een wat hogere plank aan de zijmuur. Onder de plank, maar uit het zicht twee barkukken met rieten zittingen (valt me nu in.) Ook met die rieten zittingen maakten de latere katten korte metten.

 2. Martin Hillenga schreef:

  In welke straat woonde je toen?

 3. Lidie Koeneman schreef:

  Prachtig! Herkenning. Die sisal matten hadden wij (Aart H. en ondergetekende) ook, gekocht bij dezelfde winkel in de Folkingestraat. Die matten moest je nu en dan nat maken. En dat was goed te ruiken. Zulke stoelen kocht ik bij het ‘Struunhuus’ in de Rabenhauptstraat, evenals tafeltjes, kastjes, spiegels etc. Uit de jaren twintig, dertig. Voor spotprijzen. Nostalgie.

 4. harmien Torenbeek schreef:

  Zo zag mijn opoe’s voorkamer er ook uit. Maar ik geloof niet dat ze een ‘box’ in de keuken had.
  Wat een ‘box’ dan ook mag zijn……
  Toen wij kinderen waren was ‘de box’ wel een andere naam voor het loophek 🙂

 5. harmien Torenbeek schreef:

  :)) bedankt.

 6. Jos Rietveld schreef:

  Studentenkamer? Studentenappartement! In die tijd was ik erg blij met een kamer van 2.20 x 2.40. Keukenspiegel is een keukenspiegel zoals keukenspiegels zijn. Ik heb er ook nog een, heeft heel wat keukens overleefd. Jammer dat ik niet kan zien wat er in weerspiegeld wordt.

 7. Frans van Woerkom schreef:

  Een Terschellinger mat. Van tijd tot tijd moest je hier en daar het stiksel vernieuwen. Na een vakantie van een paar weken en de kat in het pension zat hij onder de vlooien.

 8. Jos Rietveld schreef:

  Kreeg al kriebel aan de onderbenen bij het zien van de foto.

 9. Irene schreef:

  Je zat er wat rianter bij qua ruimte dan ik maar verder kan ik deze foto’s voortaan gewoon gebruiken om te laten zien hoe mijn studentenkamer(s) eruitzag(en). Eigenlijk wel tamelijk verontrustend om te zien hoezeer we volgens een vast patroon allen bezig waren in die tijd (is nu natuurlijk héél anders) 😉


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.