De kluizenaar van De Lethe

“Op de oostelijke grens van de provincie Groningen, 10 minuten van het gehucht de Lethe, gemeente Bellingwolde, leefde sedert een 30-tal jaren een man, genaamd Pieter Alberts, in den rechten zin des woords in den grond. Zijn hol was niet grooter dan een aardappelkuil, waarin ongeveer 25 H.L. geborgen kan worden. Dit hol had slechts ééne opening, welke tegelijk diende voor ingang van licht, lucht en voor den bewoner. Deze man is thans, na zulk een lange afzondering van de wereld, in bijna 70-jarigen ouderdom overleden. Jarenlang kwamen des zomers vele bezoekers naar zijn hol, om den kluizenaar te leeren kennen.”

Aldus het Het Nieuws van den Dag van 12 maart 1898 in een bericht dat een paar dagen later met huid en haar in De Tijd werd overgenomen. Verkort dook het op in de De Graafschapsbode van 19 maart, terwijl het een maand later nog eens in extenso in De Locomotief stond, een krant die verscheen in het Nederlands-Indische Semarang.

Ik wilde wat meer over deze quasi-wereldberoemde kluizenaar weten, maar het gekke is dat in het overlijdensregister van Bellingwolde over de eerste maanden van 1898 helemaal geen Pieter Alberts te vinden is, noch iemand wiens naam erop lijkt. Het zou natuurlijk kunnen dat de man over de grens stierf, al doet dat gemeente Bellingwolde in de eerste regel van het bericht zulks niet dadelijk vermoeden. Wordt mogelijk nog eens vervolgd.

Vervolg.

Advertentie

4 reacties on “De kluizenaar van De Lethe”

 1. Martin Hillenga schreef:

  Het lijkt erop dat we eenzelfde speurtocht hebben verricht! (Ik was op zoek naar een andere holbewoner, bij Borgercompagnie/Kiel-Windeweer, maar stuitte toen op dit bericht). Over deze Alberts heb ik ook (nog) niets kunnen vinden.

 2. martenfokkens schreef:

  Die oude kranten zijn zo’n geweldige bron. Jullie houden je toch niet bezig met de veelpleger in de Lethe? Die staat nog op mijn lijstje. Jammer dat er van zo’n holbewoner geen foto is.

 3. Margreet schreef:

  Ik heb ook nog even gezocht via Alle Groningers.nl, niks te vinden inderdaad. Ik vond wel dit boekje over de inwoners van het gehucht de Lethe; hierin wordt wel een man genoemd die in een gat in de grond woonde, maar geen Pieter Alberts..
  https://sites.google.com/site/delethebellingwolde/

  Groet,
  Margreet


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.