Petrus Camper over regionale verschillen in stalreinheid en veepest

“Wat zal ik nu zeggen van afwasschen, van rossen, borstelen, en reyn houden der beesten? Ik oordeele dat het niet schaaden kan, maar zyn in Holland en in Friesland, daar de koestallen met eene verbaazende zinnelykheid onderhouden en het vee gerost, gewasschen, gekamt en zeer wel opgepast wordt, niet zoowel de koejen in verschrikkelyke meenigte gestorven als in het Gorecht en in Drenthe daar de stallen morzig zyn en het vee er ontoonbaar uitziet? En, ’t gene uwe oplettenheìd nog meerder waardig is, zyn er van die ongehaavende, morzige beesten niet zoo wel verscheidene opgekoomen en hersteld als van de sneeuwwitte en glinsterende koejen in Friesland en Holland?”

Bron: Petrus Camper, Lessen over de thans zweevende veesterfte, openlyk gehouden (…) in het Theatrum Anatomicum te Groningen (1769), pag. 92.

Advertenties

2 reacties on “Petrus Camper over regionale verschillen in stalreinheid en veepest”

 1. Raymon Middelbos schreef:

  Dat is toch erg opmerkelijk gezien dit op Wikipedia staat te lezen: “Het runderpestvirus kan alleen worden overgebracht via direct contact of intensief indirect contact van zieke dieren met dieren die vatbaar zijn voor het runderpestvirus. Het runderpestvirus zit met name in uitvloeiingen uit de neus en ogen van zieke dieren, maar ook in de mest van zieke dieren kan het runderpestvirus voorkomen.” http://nl.wikipedia.org/wiki/Runderpest

  • groninganus schreef:

   Die Camper was veterinarisch gans abuis!

   Maar mij frappeerde dit citaat meer om dat cultuurverschil in het poetsen. De regionale spreiding van het reinheidsethos, daar zou wel eens een aardige beschouwing in kunnen zitten. Zo keken Hogelandster boeren vroeger ook altijd neer op die van het Westerkwartier, niet alleen omdat die vaak minder land hadden, maar ook omdat die er een rommeltje van maakten op hun erf.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.