Topstukken van het Damster stadsmuseum

Vanmiddag naar Delfzijl gefietst en onderweg het Museum Stad Appingerdam aangedaan. Ziehier een selectie van enkele topstukken.

Hoofdprijs van de vogel- of papegaaischieterij van 1546. De schutterskoning kreeg deze aan een lint of iets dergelijks om zijn hals:
a - 060
Gevelsteen om te herdenken dat abt Dico de Groninger in 1561 een nieuwe poort liet bouwen bij het plaatselijke Augustijner klooster:
b - 041
Publicatie waarmee het stadsbestuur de nieuwe tijdstippen voor de beide jaarmarkten bekend maakte (1658):
c - 058
Een waag voor het wegen van bijvoorbeeld boter:
d - 072
Portret door een Hauck van Alegonda van Sijsen (1750-1829), de vrouw van Campegius Hermannus Gockinga. Ze was de dochter van een Groninger burgemeester en haar man was eveneens een vooraanstaand bestuurder, onder meer als lid van de Nationale Vergadering, zeg maar het parlement van de Bataafse Republiek. Kennelijk werd in zulke kringen nog klederdracht gedragen:
e - 047
Etensbord met de konterfeitsels van Willem V en zijn gemalin Wilhelmina van Pruisen. Zij had de broek aan, maar haar borst lijkt uit haar decolleté te piepen:
f - 083
Houten schooltas, beschilderd:
g - 087
Hazewind, detail schilderij (waarvan ik de maker vergat te noteren):
h - 037


12 reacties on “Topstukken van het Damster stadsmuseum”

  1. Martin Hillenga schreef:

    De windhond is niet van Otto Eerelman?

  2. Dit museum is een verzetsdaad: “Interessant is de reden van de stichting van het museum op 30 juli 1942: men besloot toen een museum op te richten ter bescherming van het eigen stedelijke cultuurgoed ter voorkoming van confiscatie van de objecten door de Duitsers” en dan, wat merkwaardig, “Het museum meldt dat het onderzoek niet van toepassing is, aangezien het pas na 1948 is opgericht”. Te vinden via http://www.musealeverwervingen.nl/230/musea/a/appingedam-museumstad/

  3. anoniem schreef:

    Behalve dat de robe op het etensbord te klein lijkt (in die tijd werden de “parels” van een vrouw zo hoog mogelijk geduwd, de Engelsen zouden “her assets” zeggen, haar rijkdommen die met het hele pakket kwamen) lijkt het alsof op het schilderij de jonge vrouw in klederdracht de kap speciaal voor het schilderij heeft op gezet. Misschien was die van opoe en om opoe een plezier te doen? Eerlijk gezegd vind ik dat het lijkt of ze een beetje een punthoofd heeft, alsof de gouden “helm” en de mutsen te klein voor haar waren, ook lijkt haar voorhoofd hoger, de haarlijn is niet of nauwelijks bedekt, dan je op foto’s van één generatie later ziet. Dan zijn die vrouwen ondertussen wel heel oud, maar de kap, de pronkmuts, lijkt dan toch echt veel platter en afgeronder op het hoofd te liggen. Maar misschien is dit alleen een overweging van iemand, die heel kritisch kijkt naar het goed of foutief toepassen van zogenaamde oude klederdrachtstukken. Op foto’s van de Grunneger Daansers, die gedegen onderzoek naar de oude klederdrachten hebben gedaan, zie je niet zo’n hoge top aan de bovenkant van een Groninger kap.Zie ook de foto’s van toen al koningin Wilhelmina als tiener in Friese klederdracht. Reina.

    • groninganus schreef:

      Klederdracht was wel in ontwikkeling. Overigens kan het ook nog zo geweest zijn dat haar oorijzer niet op de groei was gekocht.:-)

    • harmien Torenbeek schreef:

      Artistieke interpretaie…

      • harmien Torenbeek schreef:

        Ik bedoel interpretatie. Door dit vreemde overheen-typen kan ik niet zien of er fouten zijn gemaakt.

        • harmien Torenbeek schreef:

          Vul je reactie hier in…. is het alleen bij mij dat de eerste woorden van mijn reactie verschijnen over de woorden ‘vul je ( Uw) reactie hier in…. en dus onleesbaar zijn.

          • groninganus schreef:

            Ik heb daar en elders geen last van dit vervelende euvel – het ligt dus waarschijnlijk aan je eigen apparatuur/programmatuur? Overigens kan je ook eerst in Word een tekstje maken en dat copypasten in het reactievenster, dan heb je er zeker niet met dit ongemak te maken.

  4. Bart F schreef:

    ECCE MONASTERII PRIMAS VENERABILIS HVIVS
    HANC PORTAM STRVXIT DICO GRONINGUS AVITAE
    RELIGIONIS AMANS DOCTRINA INSIGNIS UT OLIM
    POSTERITAS SCIRET SE ILLI HAEC MONUMENTA DEDISSE

    Zie, het eerbiedwaardig hoofd van dit klooster heeft deze poort gebouwd, Dico de Groninger, beminnaar van de voorvaderlijke religie, door geleerdheid beroemd; moge eens het nageslacht weten, dat hij hun dit gedenkteken heeft geschonken

    Gevelsteen uit de muur van het poortgebouw (Broerstraat) van het Augustijner klooster, afmeting 70 x 59 x 8 cm, door Dico van Groningen, procurator van het convent, in 1561 geplaatst. De gevelsteen is daar tot ongeveer 1793 bevestigd geweest.

  5. wilte mulder schreef:

    Hallo Harry,

    Ik weet zeker het schilderij met de hond in Appingedam is geschilderd door
    Otto Eerelman. Ik heb het al eental keren bekeken.

    Vriendelijke groet,

    Wilte mulder


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.