Paniek in Beerta: kerkdak stort in

“In de maand Augustus (1783 HP) stortte gedurende de godsdienstoefening een gedeelte van het dak der kerk te Beerta naar beneden op het gewelf, waardoor eene groote opschudding en verwarring onder de toehoorders ontstond, dewijl ieder het eerst naar buiten poogde te komen. Echter wegens het openslaan der kerkdeuren naar binnen, en nu door den aandrang des volks tegen dezelve, werd de uitgang bemoeijelijkt en eerst onmogelijk gemaakt. Gelukkig echter kwamen de meesten er met den schrik af. — Het dak en het gewelf dezer kerk werden nu vernieuwd.”

Bron: A. Smith (arts te Beerta), Geschiedenis der Provincie Groningen (Groningen 1849) pag. 282.

Dit geval haalde zo te zien geen enkele krant. Wel stond in de Groninger Courant van 8 augustus 1783 deze aanbestedingsadvertentie:

“Kerkvoogden en Volmagten van de BEERTA gedenken op Vrydag den 15 Augustus 1783 ’s nademiddaags om 2 uur, ten Huize van Wubbelt Pieters Swart, uit te Besteden het maken van een nieuw Dak op de Kerk, met daar in een Gewulfte, als mede eenig Metzelwerk; waarvan de Bestekken en Tekening twee dagen, voor de Uitbesteding zyn te zien by J. Timmer in de Eexta en in de Beerta ten Huize voornoemd.”

In het secretariearchief van de stad Groningen zijn de kerkvoogdijrekeningen over deze periode in afschrift bewaard. Hoeveel de reparatie van het dak gekost heeft, is dus na te gaan.Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.