Rusland op doorreis in Finsterwolde

Naar het westen:

FINSTERWOLDE, 23 Aug. Hedenmorgen werden door een der kommiezen bij ’s rijksbelastingen alhier te De Wolf aangetroffen twee uit Duitschland gevluchte Russen, die krijgsgevangen waren. Zij zijn bij Statenzijl over de grens gekomen en werden gebracht naar de marechaussee-kazerne, vanwaar zij naar Rotterdam zullen worden overgebracht.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden 24 augustus 1916.

Naar het westen:

FINSTERWOLDE. 9 Juli. Hedenvoomiddag werd hier aangebracht een uit Duitschland ontvlucht[e] Russische krijgsgevangene. De man was doodmoe en had ongeveer een uur in den Dollard gezwommen, gedurende welken tijd hij zich van een gedeelte van zijne kleeding had ontdaan. Hij had bij zich een gouden horloge met dito ketting en eenig geld, Vannamiddag werd hij door de marechaussees naar Groningen gebracht en van daar gaat hij naar Rotterdam.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden 10 juli 1917.

Commentaar: in beide gevallen ging het om Russen, die kennelijk even over de grens in krijgsgevangenenkampen vast zaten. De man uit het tweede bericht ontdeed zich mogelijk van kampkleding. Blijkbaar werden Russen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Rotterdam geïnterneerd.

Naar het oosten:

Te Finsterwolde zijn Woensdagavond twee vreemdelingen opgesloten, die werden aangehouden en op hun passen den naam van het kamerlid Wijnkoop hadden vermeld en zeiden naar Rusland te gaan.

Bron:  Nieuwsblad van het Noorden 10 januari 1919.

Commentaar: In het laatste geval ging het waarschijnlijk om communistische verbindingsmensen. David Wijnkoop had zich kennelijk garant voor hen gesteld.  Hij zat in de Tweede Kamer voor de communistische partij.

Advertenties

2 reacties on “Rusland op doorreis in Finsterwolde”

  1. Ik vermoed dat men in het eerste bericht met ´De Wolf´ op de buurtschap Hongerige Wolf doelde? Of was/is er daarnaast nog een locatie in Finsterwolde die De Wolf heet(te)?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.