In memoriam Duco Kuiken (1943-2014)

Deze boekband vol hints:

2014-08-27 021

herbergt geen enkele pagina, maar wel een heupflacon Beerenburg, die overigens nimmer aangesproken is:

2014-08-27 025

Het betreft een Sinterklaas-surprise, ooit ten geschenke gedaan bij het gemeente-archief Groningen, zoals dat van 1971 tot 1997 gevestigd was aan de Viaductstraat, vlakbij de Hereweg aan het spoor. De toenmalige afdeling conservering zette het in elkaar en schonk het aan chef studiezaal Duco Kuiken, die qua alcoholica inderdaad een voorkeur had voor dit ‘Friese’ drankje.

Het pseudoboek, of beter dus de doos, kwam vandaag tevoorschijn bij de herdenkingsbijeenkomst van Duco Kuiken. Want Duco is niet meer, zijn ziekte MS heeft hem zaterdag na een kwart eeuw toenemende last en bedlegerigheid definitief gesloopt. Bijna 71 is hij geworden.

Zijn dood kwam vroeger dan gedacht. Hij had zich zelf niet veel om zijn uitvaart bekommerd en zijn naasten maakten er een eenvoudige, sobere plechtigheid van met wat herinneringen en evergreens.

Een jongere neef vertelde over hun jeugd. Duco was een beetje een Einzelganger, niet primair uit op gezelligheid, zeker geen spelletjesmens, hij zat liever met een boekje in een hoekje. Zeilen was zijn vakantiepassie, met als uitvalsbasis Sneek.

Duco kwam uit Friesland, wat hij niet onder stoelen of banken stak op het Groninger gemeente-archief, waar hij begin jaren zeventig binnenkwam als de nieuwe man van de foto-afdeling. In die hoedanigheid bivakkeerde hij in een glazen werkkamer, gelegen naast de studiezaal, welke werkruimte niet geheel ten onrechte het aquarium heette. Om op zijn afkomst terug te komen: hij onderzocht later eens de historie van het Groninger stadsjacht en vertelde met smaak dat de Groninger stadsbestuurders uit de zeventiende en achttiende eeuw zo’n schip steevast bij Friese scheepsbouwers lieten maken. Dus niet bij een Groninger hellingbaas.

Het “klapperwater” op de pseudo-boekband slaat op het feit dat Duco Kuiken enorm veel stad-Groninger bronnen uit de periode 1500-1850 ontsloten heeft, door er indexen op te maken, waarvan de meeste nu gelukkig op internet staan. Hij was ook trots op zijn kennis van oude handschriften, zo hoorden we vandaag. Die trots was terecht. Veel minder bekend is dat Duco als geldschieter op de achtergrond fungeerde van een beste serie genealogische toegangen, meest gemaakt door ervaren archiefbezoekers. Een transcriptie van het Diarium Julsingh uit de zestiende eeuw gaat vast nog verschijnen.

Misschien kwam Duco Kuiken als eerstelijns vraagbaak in het gemeentearchief wel eens over als wat afhoudend, korzelig, of nurks . Een oud-collega vertelde dat Duco tien minuten voor sluitingstijd wel eens hinderlijk met zijn sleutels heeft zitten rammelen. Ook zou hij nogal vaak tegen bezoekers hebben gezegd: “Daar beginnen we niet aan”. Ik moet hier echter meteen verzachtende omstandigheden aanvoeren, die volgens mij van doorslaggevende aard zijn. Je hebt mensen die wel om hulp komen vragen, maar dan niet naar je luisteren, of niets van je willen aannemen, of zelfs door je heen gaan praten als je ze antwoord geeft. Ook zijn er mensen die in alles bij de hand genomen wilden worden, niet een keer, maar voortdurend. In dergelijke gevallen dreigt wel eens ongeduld, waar tact geboden is. Toen er in de krant een keer een lelijk stukje over Duco verscheen, vond ik dat in elk geval buitengewoon onbillijk en heb ik het in een ingezonden brief voor hem opgenomen.

Want ik heb Duco ook vaak genoeg vrolijk gezien en soms zelfs blozend als een schooljongen. In elk geval stak ik bijzonder veel van hem op, in al die jaren dat ik op het gemeentearchief onderzoek deed. Daarbij varieerde Duco’s leerstof van woordverklaringen (“korremorre is drank”), tot uitleg van op het eerste gezicht nogal ingewikkelde toestanden (zoals “afmijning bij brennende keersen uitgang”), tot regelrechte tips (“weet je dat er in dat familiearchief De Sitter ook nog een brief over die materie zit?”).

Duco Kuiken is niet meer, maar voor al die leerzame momenten wilde ik hem graag nog bedanken.

Waarvan akte.

 

Advertenties

3 reacties on “In memoriam Duco Kuiken (1943-2014)”

  1. aargh schreef:

    Heb weer zitten genieten van je ingezonden brief. 🙂

  2. Jos Rietveld schreef:

    In memoriam lijkt mij alleszins recht doen aan heer Kuiken.

  3. Petra schreef:

    Dank je wel, Harry. Helemaal goed.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.