Sigarenzakje met swastika alarmeert Alkmaarder antifascisten

Winkelier in moeilijkheden.

Hoe men tegenwoordig onbewust ïn politieke moeilijkheden kan geraken heeft dezer dagen een eerzaam sigarenwinkelier in Alkmaar ondervonden, vertelt de „Standaard”. Deze winkelier had ruim een jaar geleden sigarenzakjes laten maken. De fabriek had voor een aardig zakje gezorgd. Behalve naam en adres van den winkelier kwam er een teekening op voor; met eenige figuratie waren open blijvende vlakken gevuld. De winkelier was met zijn zakjes best tevreden en geen enkele klant maakte aanmerkingen.

Totdat er korten tijd geleden op een avond een oploop voor den winkel ontstond. „Dood aan de Nazi’s”. „Weg met Hitler”. „Rood front”, werd er geschreeuwd. Den volgenden morgen was de winkelpui met een groot hakenkruis versierd.

De winkelier stond stom-verbaasd over de herrie. Hij had zich nooit met het nationaal-socialisme bemoeid. Hij informeerde bij de communisten wat dat beteekenen moest en deze hielden hem een van zijn sigarenzakjes voor: „Ziedaar je brandmerk”. In de figuratie op het sigarenzakje was een hakenkruisje verwerkt.

Een jaar geleden gold de „Swastika” In Nederland nog als een onschuldig figuurtje, waar geen mensch naar keek. Nu is het ineens een politiek embleem geworden, dat een doodonschuldig mensch den grootsten last kan bezorgen.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden 20 september 1933.

 


4 reacties on “Sigarenzakje met swastika alarmeert Alkmaarder antifascisten”

 1. aargh schreef:

  Doet denken aan hoe verleden jaar het antiquariaat Isis in Groningen werd bedreigd en besmeurd.

 2. Dick Bolt schreef:

  De swastika, mijn schoonzusje heeft een zilveren vingerhoedje van zeer ver voor de oorlog met een versiering in de vorm van het hakenkruis, wat toentertijd een normaal iets was.

 3. Menno schreef:

  Een klasgenoot van de lagere school woonde aan het Hoendiep even over het spoor nog voor Halfweg in de gemeente Hoogkerk. Zijn vader had daar een betonfabriekje. In de gevel van de bijbehorende woning uit de jaren 20 was ook een swastika gemetseld. Weghalen was eigenlijk geen optie want door het wegkappen zou het door de dan ontstane verkleuring nog veel meer opvallen.

 4. Sybe Streekstra schreef:

  De SP heeft als symbool de ster van de vroegere Sovjet Unie. Wel mooi verpakt in een tomaat maar het kan je wel aan het denken zetten toch?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.