In de Zuidbroekster petoet

Willem van der Velde zette net een prachtige foto op Twitter, van de toegangsdeur tot het cachot in de toren van Winschoten. Hoewel de samenstellende delen niet allemaal even solide meer ogen, gaat er nog steeds een suggestie vanuit: ‘Gij die hier naar binnen treedt, laat elke hope varen’.

De foto bracht de erfgoedredacteur van de Leeuwarder Courant op een idee: “Is misschien leuk om alle noordelijke oude kerkers eens op rijtje te zetten”. Zelf noemde hij alvast Joure en Leeuwarden, de Sneuper van Dokkum kwam in een eerste reactie op het hounegat (hondegat) van Anjum.

Opeens herinnerde ik mij dat Jan Pieter Koers me jaren geleden eens vier interieurfoto’s stuurde, die hij maakte in de petoet, welke zich in de toren van Zuidbroek bevindt. Volkomen terecht veronderstelde Jan Pieter dat ik daar nog nooit in geweest was,

“…maar de muren en deuren laten heel mooi zien hoe de opgesloten lieden zich probeerden te vermaken: de muren zitten vol namen en in het houtwerk zijn tal van bootjes gekerfd. Misschien een verwijzing naar de vrijheid. Of zouden het zeelieden zijn geweest?  In ieder geval zijn er geen paarden of koeien afgebeeld…”

SV105266

SV105267

SV105268

SV105270

Zo’n cachot was een soort Huis van Bewaring, in dit geval van 1709 tot 1803 voor het hele Oldambt. Er zaten dus in principe verdachten, geen veroordeelde criminelen.

Daarnaast zullen er veel kwajongens een poosje in opgesloten zijn geweest wegens appelgapperij en dat soort vergrijpen.

Het meest gangbaar waren echter mannen die zich schuldig hadden gemaakt aan openbare dronkenschap. En daar zullen best wel eens passagierende zeelui bij hebben gezeten, onderweg tussen de stad en de veenkolonies.

Naschrift 16 mei 2016

Bij resolutie van Burgemeesteren en Raad van 6 december 1709 werd besloten om een gedeelte van de Zuidbroekster toren geschikt te maken als Oldambtster gevangenis “van sodanige sterckte dat de gevangens met weijnige moijte secuir konden werden bewaackt ende bewaart”. Een commissie moest hiervoor zorg dragen.

Advertenties

One Comment on “In de Zuidbroekster petoet”

  1. Peter Bouchier schreef:

    Geen TV of internet?! Schande!
    🙂


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s