Verlies werd ruchtbaar via de stadsroeper

Loop via ouwe notities aan tegen een mooie aanvulling op het verhaal van de stadsroeper.

Het speelt zich af in 1788. Meester Havinga van Pieterburen verloor een geldzak met maar liefst 407 gulden bij herberg ’t Blauwe Paard aan het Nieuwe Kerkhof in de Stad. Dat geld werd gevonden door het zoontje van kleermaker Guilig. Guilig verstopte het geld eerst in het stro van een bedstee, zijn vrouw vond dat niet secuur genoeg en begroef het dezelfde avond nog achter op het plaatsje onder de emmer die ze “tot een secreet gebruikten”. Ondanks deze weinig aanlokkelijke zoeklokatie vond justitie het geld. Als verzwarende omstandigheid gold dat de Guiligs het geld aldus trachtten te verdonkeremanen,

“nadat de verlustiging daarvan door de Stads uitroeper alomme in deze stad bekend was gemaakt”.

Op 7 juli dat jaar werden de Guiligs, beide geboren Groningers, beide voor zes jaar uit de provincie verbannen. Waar ze bleven is onbekend.

Opmerking 19.2:

Logje herzien na raadpleging van de vonnissen.

 


4 reacties on “Verlies werd ruchtbaar via de stadsroeper”

 1. Jos Rietveld schreef:

  Waar op/aan het Nieuwe Kerkhof ’t Blauwe Paard gevestigd was.
  Naam interessant: Groningen-paardenstad en heeft ook vast te maken met (trek)paarden die er, net als baas, werden gevoed en gelaafd om daarna hun weg te vervolgen. Botterdaip was Botterdaip nog.

  • Groninganus schreef:

   Het blauwe Paard was aan het Nieuwe Kerkhof zuidzijde, nabij de Nieuwe Boteringestraat. De trekschippers hadden een eigen stal nabij de Groene Weide, een eind verderop, aan het Boterdiep zelf.

 2. Jos Rietveld schreef:

  Dank voor informatie.
  Wanneer je met je rug naar het Noorderplantsoen staat, zie je meteen rechts van De Groene Weyde (bij de modernisering van het interieur ergens afgelopen jaren negentig werd ook de naam niet overgeslagen) een dubbele deur. Hierachter is een overdekte ruimte, richting Rodeweg/Boterdiep, waar vroeger de paarden gestald werden. In de muur zijn of is in elk geval nog een ijzeren ring te vinden waaraan de paarden werden vastgezet. Ik heb ‘em zelf gezien. Tonny, de eigenaar, ooit de jongste barkeeper/eigenaar van Groningen of misschien wel van heel Nederland (ik vertel ook maar door wat mij verteld is) heeft die mij zelf trots getoond. Dat was in de tijd dat De Groene Weyde nog De Groene Weide heette.

 3. anoniem schreef:

  Ander verlies werd in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw zichtbaar!, als je de leedaanzegger zag lopen, zelf was je op weg naar of terugweg van de lagere school, later werk. In een over de knieën reikende stevige wollen jas, met twee rijen knopen en zwarte koorden, een zwarte broek en schoenen en een zwarte hoge hoed op zijn hoofd, liep! deze man de gemeente door om “leed aan te zeggen”, te melden dat Oompie Jan uiteindelijk, wat een zegen voor de man was, want hij verging al maanden van de pijn, vredig was ingeslapen of dat Opoe Jansen “uut tied kommen was”. tegelijk de uitnodiging ter begravenis of om te volgen mededelende. Ik heb geen idee of hij af en toe een eindje fietste en de fiets dan stalde, om een nieuwe buurt lopend aan te doen. Ik hoop voor hem van wel, want “kopend Eelerwol” en “voutenend Bokkestreek” in Eelde lagen zo’n 16 kilometer van elkaar wat de uiteinde woningen betreft. Als je dan thuiskwam was je eerste vraag: is leedaanzegger ook hier west? Opluchting als hij de deur voorbij gegaan was, de volgende dag keek je moeder, zoals altijd, eerst op de achterkant van de krant (Nieuwsblad) bij de rouwadvertenties “wel of der dan wel doodgaon was”, zoals alle huismoeders ook deden. Tegenwoordig is die “ereplaats” niet eens meer aan de verstorvenen gegund en is de leedaanzegger vervangen door email, ach ja, hij zou ook voor niks “vollek” roepen, de meeste vrouwen werken immers tegenwoordig buiten de deur (en niet op de tuin, waar de leedaanzegger ook in gemoede heenliep, als er niemand op zijn geroep verscheen. Soms vergeet je wat er allemaal verdwenen is uit het dorpsgebeuren. Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.