Aanstalten voor fietspad, dat nog naam moet krijgen

008

Vanochtend bij de S-bocht in de Peizerweg gezien, dat daar een baan door het bosje is gehakt. Dit voor het nieuwe fietspad over de weilanden naar de Van Zwedenlaan, dat mij persoonlijk ruim 300 meter fietsen gaat schelen, maar noordelijker wonende Hoogkerkers nog veel meer.

De gemeente heb ik de suggestie gedaan om dit fietspad het Fraterpad te noemen, naar het middeleeuwse Fraterland waarover het voert. De Broeders des Gemenen Levens moeten het land hier in de vijftiende eeuw hebben ontgonnen, nog begin negentiende eeuw heette het land naar hen. Maar om mijn part mogen met de naam ook fraters in het algemeen worden bedacht, omdat die op sociaal en onderwijsterrein nogal wat goeds hebben verricht. (Zo was eentje jarenlang de drijvende kracht van het Buurtoverleg Oosterpoort.)

Het bestuur van de Vereniging Wijkopbouw Hoogkerk ging akkoord met mijn voorstel. In de gemeenteraad herinnerden GroenLinks en de ChristenUnie eraan, het college nam het mee naar de straatnamencommissie. Maar erg veel kans werd het niet gegeven, want De Verbetering’ schijnt voor dit gebied als werknaam inmiddels wat al teveel ingeburgerd geraakt in bestuurlijke kringen.

De Verbetering is een veel jongere naam, te weten van een waterschap dat pas opgericht is in 1893, als voortzetting van de Hoogkerker Zuidermolenpolder. De naam Verbetering staat voor de hoop der ingelanden dat hun nieuwe gemaal de zaak beter kon behappen dan de oude watermolen.

Advertenties

2 reacties on “Aanstalten voor fietspad, dat nog naam moet krijgen”

  1. aargh schreef:

    Eindelijk! Het fietspad stond al ingetekend op de stadsplattegrond voordat wij in Groningen kwamen wonen, zes jaar geleden, en het had niet veel gescheeld of het was er helemaal nooit gekomen maar nu is het dan zo ver. Het pad is niet alleen korter maar zeker ook veiliger en vooral een veel mooiere route, ook fijn voor een rondje wandelen ’s avonds.
    Ik had eigenlijk sneeuwklokjes willen uitgraven voordat de machines kwamen maar verleden maand is de grond al dusdanig bewerkt dat ik er geen meer zie.

  2. ‘De Verbetering’ is voor (alleen) politici natuurlijk een veel aantrekkelijker naam.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.