Geboorteplek Otto Eerelman geïdentificeerd

De plek waar Otto Eerelman geboren is - hoek Boteringestraat en Zwanestraat, in de woonkelder - Collectie Groninger Archieven 1986-205.

De plek waar Otto Eerelman geboren is – op de hoek van de Boteringestraat en de Zwanestraat, in de woonkelder – Collectie Groninger Archieven 1986-205.

Beginnen we bij de geboorte-akte van Otto Eerelman uit 1839. Daarin staat als geboorte-adres aangemerkt: K 59a.

Destijds werden adressen nog aangeduid met letters en nummers. Deze dienden als basis van het bevolkingsregister, dat eens in de tien jaar en wel in ronde jaren (1830, 1840, 1850 etc.) werd opgemaakt. Een letter en nummer in 1839 verwijst dus naar het bevolkingsregister van 1830.

In dat bevolkingsregister van 1830 staat geen adres K 59a. Wèl een adres K 59, waar nog een ongeletterde en ongenummerde kelder onder zit. K 59 is het pand op de noordhoek van de Zwanestraat en de Oude Boteringestraat. Volgens latere foto’s heeft de kelder de ingang aan de Boteringestraatkant. In 1830 woont volgens het Bevolkingsregister nog de vijftigjarige Hindrik van Bruggen op K 59. Hij is wolkammer: iemand die oneffen wol gelijkmatig kamt, zodat er effen garen van kan komen. Waarschijnlijk is Van Bruggen ook degene die van de kelder onder K 59 gebruik maakt.

De ouders van Otto Eerelman, Samuel Eerelman en Corneliske Pluimker, trouwen op 18 mei 1837. Samuel, zoon van een wolkammer, blijkt een week eerder de zaak van Hindrik van Bruggen te hebben overgenomen, getuige een advertentie in de Groninger Courant van 12 mei:

“S. EERELMAN heeft de WOLKAMMERS-AFFAIRE begonnen, in den Kelder van van DAM, in de Oude Boteringestraat, bevorens door H. van BRUGGEN bewoond geweest; verzoekt ten vriendelijksten gunst en rekommandatie , terwijl men van eene prompte en civiele bediening verzekerd kan zijn.”

Erboven staat overigens een advertentie van Van Bruggen, dus de vorige bewoner, die met zijn zaak verhuisd blijkt naar de Ebbingestraat. Relevant voor een wat beter zicht op de bijverdiensten van een wolkammer is de volgende passage:

“en blijft aldaar continueren in het verkoopen van WOLLEN GARENS en KOUSEN, ook VIJFSCHACHT, BAAI en SCHUIDEGOED , en verder al wat in zulk eenen WINKEL behoort.”

De niche van de wolkammerij bestond dus vooral uit een handel in ouderwetse, zware wollen stoffen. Schuidegoed (katoenen schorten e.d.) zal eveneens bijkomend spul geweest zijn.

Nog even recapitulerend: Otto Eerelman deed zijn oogjes open op het adres K 59a, wat de woonkelder was onder het hoekpand Boteringestraat/Zwanestraat, alwaar zijn vader in 1837 de wolkammerij van Van Bruggen overnam.

Overigens verhuist het gezin Eerelman al in 1840 naar  E 106. Dit is aan de Gelkingestraat, als ik het goed heb uitgemiddeld vlak achter de Drie Gezusters. Hier groeide Eerelman op. Hij bracht zijn hele jongenstijd dus door vlakbij de Grote Markt, waar hij op zijn tachtigste ook zijn grootste werk zou situeren.

De pel in juni 2014.

De pel in juni 2014.

Advertenties

3 reacties on “Geboorteplek Otto Eerelman geïdentificeerd”

  1. Elze ter Harkel schreef:

    n.a.v. de foto: die kleinschaligheid van de gevelwand (deels nog herkenbaar) bevalt me erg – niks geen joekels van lelijke puien en enorme etalages die vaak zo onaantrekkelijk zijn. Mooi verhaal ook,

  2. Ton Andringa, Gasselte schreef:

    Pluizig wol verbonden met schuimend bier. De wolkammerkelder is in de vijftiger en zestiger jaren (vorige eeuw) studentensociëteit geweest van RK Studentenvereniging Albertus Magnus. Honderden huidige geleerden hebben hier hun stoffige kelen gespoeld.

  3. Letterzetter schreef:

    Mooi stuk, Harry! Bovendien een prachtig interview op RTV Noord. Meer, meer meer!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.