Van zweefmolen tot autoscooter – attracties op de Hoogkerker kermis (1963-1968)

Alle attracties van de Hoogkerker kermis in de jaren zestig gegroepeerd op een rijtje:

1963 1964 1965 1966 1967 1968 Frequentie
Zweverij & Draaierij
Zweefmolen v v v v v v 6
Golfbaan v v v v v 5
Fietsmolen v v v 3
Luchtschommel v v v 3
Draaimolen v v 2
Swingmill v v 2
Cakewalk v v 2
Kindermolen v 1
Eterij
Oliebollenkraam v v v v 4
Gebakkraam v v 2
Patat v 1
Gokkerij
Balcospel v v v v v 5
Brievensport v v v v v 5
Bumperspel v v v 3
Speelgoedlijntrekspel v v 2
Eendenspel v 1
Behendigheid
Schiettent v v v v v v 6
Autoracebaan v v 2
Autoscooter v 1

In de sector draaierij en zweverij was er altijd een zweefmolen en vrijwel altijd een golfbaan. Een luchtschommel en een fietsmolen stonden de helft van de kermissen. Soms was er in deze sector iets extra’s, zoals een cakewalk en een swingmill.

Een oliebollen- of gebakkraam was ook altijd van de partij. Patat was nog niet zo ingeburgerd op de kermis. Dat wat betreft de eterij.

In de sector gokkerij ontbraken het balcospel (met grijpers, meen ik) en de brievensport vrijwel nooit. Die brievensport was ik alweer helemaal vergeten. Je kocht een envelop en daarin zat een nummer of iets dergelijk dat verwees naar een prijs. Wat er sportief aan was, ontging me destijds al ten ene male – maar dan op de Havelter kermis. Gek dat het touwtjetrekken hier nauwelijks voorkwam – dat was in Havelte vaste prik, in mijn herinnering tenminste.

In de sector behendige omgang met apparaten van verscheiden slag was er altijd een schiettent. Een autoracebaan of autocooter echter, zag je veel minder vaak op de Hoogkerker kermis.

Bron: de vergunningen van B&W van Hoogkerk, zoals die te vinden zijn in RHC Groninger Archieven, Toegang 1748 (archief gemeente Hoogkerk) inv.nr. 3951 (stukken over de kermis).

 

Advertenties

2 reacties on “Van zweefmolen tot autoscooter – attracties op de Hoogkerker kermis (1963-1968)”

  1. anoniem schreef:

    Geen touwtjetrekken? Wat een paar kilometer via de lucht een verschil kan maken! In nu de gemeente Tynaarlo was op de allerkleinste kermissen altijd een schiettent annex touwtjetrekken aanwezig, verder de draaimolen en een snoepkraam (ruiten drop en noga in gekleurd zilverpapier in diverse prijsklassen en echte brokjes nougat met en zonder amandelen en natuurlijk alle soorten en maten zuurstokken, wijnstokken en kaneelstokken, hetzelfde nog eens in lollyformaat. De steekijskar van De Hoop Onnen ontbrak ook nooit.Die draaimolen werd ’s avonds omgetoverd in een “zweef” en dan waren alle keurige meisjes opeens gillende keukenmeiden, terwijl de jongens ze zo hoog mogelijk door de lucht lieten zweven. Op iets grotere kermissen stond vaak een luchtschommel, zo’n boot die heen en weer zuuzooide, maar dat was lang zo spannend niet. Overigens, de muziek van de draaimolen was ’s avonds aangepast aan het wat oudere publiek (of ’s middags aan schoolkinderen?). Het enveloppenspel was er ook wel naast het touwtjetrekken en schieten, maar dan zag je direct of je een niet had of een prul, altijd prijs was er alleen bij het touwtjetrekken, kostte dan ook een kwartje per keer! De draaimolen was begin jaren vijftig nog een dubbeltje, maar dat werd al snel een kwartje per rit, maar als je de kwast bemachtigde mocht je een keer gratis. Stroopsoldaatjes waren ook populair. Reina

  2. Martijn schreef:

    Van een golfbaan had ik nog nooit gehoord. Maar toen ik het filmpje zag wist ik het. Wij noemden dat een ‘hobbelende geit’.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s