Gasten op een Drentse boerenbruiloft

Greta en Frans Vondeling bij zgn. boerenbruiloft op ouwe koninginnedag 31 augustus 1949 Dwingeloo blog
Mijn moeder en haar broer bij een geënsceneerde ouwerwetse boerenbruiloft in Dwingeloo, op 31 augustus 1949. Zij was toen ruim zeventien, hij anderhalf jaar ouder. Zij was zo te zien nog wat naïef en verlegen, hij studeerde toen wellicht in Groningen en lijkt wat wereldwijzer, met zijn sigaar. En hoewel dat niet helemaal strookte met het door haar gewenste decorum, trekt hij haar in het gezichtsveld van de fotograaf tegen zich aan, om welke onverhoedse geste ze toch ook wel weer hartelijk kan lachen. Misschien komt dat lachen ook wel door de fotograaf. In ieder geval: op dat moment drukt hij af.

Genoemde datum was de verjaardag van koningin Wilhelmina, die een jaar eerder aftrad als staatshoofd. Er werd dat jaar in Dwingeloo extra werk van ‘ouwe Koninginnedag’ gemaakt wegens een bezoek van “kabouterleidsters” uit maar liefst veertien landen. Deze padvindsters of girl guides namen deel aan een “wereldconferentie voor kaboutertraining” in Baarn. Een dag eerder waren ze in Groningen en Paterswolde geweest en op de tweede dag van hun excursie bezochten ze Dwingeloo. Vooraf had het Nederlandse Padvindersgilde het Dwingeler Oranjecomité verzocht “om de gasten de verbondenheid van het volk op het platteland met het Vorstenhuis te tonen”, en dat deed het comité met een Oranjefeest, waarbij de uitbeelding van een boerenbruiloft een van de attracties vormde. ’s Avonds vulde de Regionale Omroep Noord een kwartier van zijn zendtijd met het volksfeest in Dwingeloo.

Mijn moeder en haar broer, ze zijn nu beiden uit de tijd. Van Dwingeloo gaf ze altijd hoog op. hoewel ze er maar dertien jaar heeft gewoond. In feite zijn veel van haar herinneringen aan Zuidhorn, waar ze haar vroegere jeugd doorbracht, overgeschreven door die aan Dwingeloo. Als het echt niet anders kon, wilde ze daar ook naar een zorginstelling. Toen ze er enkele weken na haar hersenbloeding inderdaad heen ging, zong ze nog een blijmoedig kinderliedje. Ze is er dus overleden.

Overigens figureert ze ook enkele seconden in een dorpsfilm van Dwingeloo uit 1949.

De foto kreeg ik vandaag van mijn neef Albert, die ik bij deze nogmaals bedank.

 

Advertenties

5 reacties on “Gasten op een Drentse boerenbruiloft”

 1. Wieneke schreef:

  Wat fijn, dat je die mooie foto kreeg, Harry. Gaat het een beetje met jou?

 2. waterleeuw schreef:

  Welkom terug!

 3. anoniem schreef:

  Jouw moeders gezicht (foto balkon) komt mij bekend voor. Was ze soms af en toe in ons dorp? Eerlijk gezegd denk ik dat ze lol heeft op de foto met haar broer, omdat ze de fotograaf voor de gek hadden, helemaal geen stelletje betrapt, gewoon broer en zus. Reina

 4. Maartje schreef:

  Wat een leuke vrolijke herinnering aan je moeder. Koester het naast de vele andere.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.