Daar konden de Oldambtster boeren het mee doen

“Het Oldambt is, of laat mij veiligheidshalve liever zeggen was, eene geheel eigenaardige streek. De bevolking bestond uit boeren en uit menschen, die van hen afhankelijk waren. Dank zij het merkwaardige beklemrecht, ‘twelk boer en landheer synoniem maakte, koningen op hun eigen erf en daarbij in de eerste helft dezer eeuw slapende rijk geworden, waren de eersten gewoon geraakt, elken niet-boer als hun mindere en dienaar te beschouwen, de waarde hunner medemenschen naar de zwaarte van den geldbuidel af te wegen, en hadden zij – enkele loffelijke uitzonderingen daargelaten – niet geleerd, kennis, geestelijke ontwikkeling en zieleadel als begeerlijke goederen te beschouwen.”

Bron: Joh. A. Leopold, ‘Levensbericht van H. Bouman‘, Jaarboek van de van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde  1900, blz. 157.

Advertenties

3 reacties on “Daar konden de Oldambtster boeren het mee doen”

 1. Frans van Woerkom schreef:

  Als beklemde meier voel ik mij aangesproken. Voor het land dat wij van de kerk pachten, betalen wij een vaste huur van vier gulden voor het bebouwde deel en drie gulden voor onze tuin per jaar aan vaste huur aan de PKN. Zeven gulden, ofwel bijna € 3,20 voor bijna 2000m2 is een schijntje vergeleken met de erfpacht van acht gulden per vierkante meter die we eerder in Rotterdam betaalden. De vorige eigenaar, de bakker die hier zijn bedrijf had, weigerde een aanbod van de kerk om de pacht af te kopen voor een paar honderd gulden. Zijn vrouw die hem overleefde weigerde sowieso die vaste huur te betalen. Ze betaalde immers al contributie en de kerk deed er toch niks goeds mee. Maar mooi dat dat nog wel na haar dood bij de verkoop van huis en recht verrekend moest worden.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Beklemrecht

 2. anoniem schreef:

  Hm, dit stukje bevat een rare kronkel, al zal de schrijver dat niet bewust gedaan hebben. (of misschien toch wel?) Terwijl hij in het tweede deel schrijft, dat de boeren zich als betere mensen beschouwden dan hun werknemers, staat in het eerste deel duidelijk, dat de bevolking bestond uit: “boeren en mensen, die”. Hieruit trek je als oplettende lezer toch vrijwel automatisch de conclusie dat boeren geen mensen waren in die jaren. Gelukkig leven we nu in andere tijden (en minder gelukkig hebben boeren het vaak zwaarder dan de zgn. arbeidende klasse, voor zover die werk hebben tenminste). Reina

  • Frans van Woerkom schreef:

   Het gaat over de eerste helft van de 19e eeuw. Dus voor de grondwet van 1848. De tijd dat de rijken en grootgrondbezitters nog als vanzelfsprekend de macht hadden. Door het beklemrecht kon een boer zich gedragen als grootgrondbezitter hoewel hij eigenlijk slechts pachter was.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s