Een stuurman strandt in den vreemde

Begin april 1807 klaagde Derk Cornelis bij de drost van het Oldambt, dat hij zijn welverdiende loon niet kreeg.

Het jaar ervoor was hij als stuurman gaan varen bij Veendammer schipper Berend Jans Bijl. De overeengekomen gage bedroeg 360 gulden per jaar.

Op 11 november lagen ze in een Franse haven, toen er een “blokkade” of embargo op het schip werd gelegd. Het kon dus niet verder. De schipper was kennelijk eerst nog optimistisch geweest, maar dankte Derk op 13 februari af, waarna Derk huiswaarts vertrok.

Nu, na drie maanden, wilde Derk eindelijk wel eens zijn gage beuren van de schipper, en restitutie van zijn reiskosten op weg naar huis. Uiteraard mocht de schipper daarvan aftrekken wat hij hem al voorgeschoten had, zoals 23 gulden van zijn loon.

Derk had schipper Bijl hier vriendelijk om verzocht, maar kreeg niets. Daarom ondervond hij de “onaangename noodzakelijkheid” om zich tot de rechter te moeten wenden. Maar aangezien hij geen spaargeld had en nauwelijks in staat was zijn gezin te onderhouden, wilde hij graag gratis kunnen procederen tegen schipper Bijl, of, bij diens afwezigheid, tegen de boekhouder van het schip: Harm Cornelis.

Na een eerste hoorzitting kreeg de onfortuinlijke stuurman van de drost het recht, om kosteloos een proces te voeren.

Uiteindelijk bepaalde de drost op 11 maart 1808, dat de stuurman recht op zijn volle gage had voor de tijd dat het schip nog niet onder embargo lag. Maar voor de periode van gedwongen verblijf in de haven (dus van 11 november 1806 tot 13 februari 1807) mocht schipper Bijl volstaan met de halve gage.

Wat betreft de reiskosten die de stuurman op zijn thuisreis maakte, besloot de drost dat schipper Bijl ofwel het bedrag per mijl, zoals dat vermeld stond in de monsterrol, moest betalen, of dat een arbitragecommissie zich nog hierover zou gaan buigen.

Bron

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.