Herfstrondje Leutingewolde

Bij de Bornstertol gooiden ze voor de zomervakantie een sloot dicht. Nu graven ze er een nieuwe sloot met een dubbele kniebocht:
2015-09-29 002
Sigaartje?
2015-09-29 008
Rode bessen bij Roderwolde:
2015-09-29 020
Vliegenzwam bij Foxwolde:
2015-09-29 027
Leutingewolde, de bekende schuur:
2015-09-29 034
Tussen Leuringewolde en Roden – Schotse hooglander in massagesalon:
2015-09-29 045
Enumatil:
2015-09-29 055
Er was weer veel gras gemaaid – de laatste snee bij Enumatil:
2015-09-29 057

Advertenties

6 reacties on “Herfstrondje Leutingewolde”

 1. H. Torenbeek schreef:

  Dat lijkt wel een loopgraaf. Of wordt het een natuur-kunstwerk.
  Afwachten maar….

 2. Wieneke schreef:

  Leuk, die Hooglander, die zichzelf even lekker beborstelt. Het was heerlijk weer voor zo’n rondje. Van mij mag dit duren tot januari 🙂

 3. aargh schreef:

  Ik neem aan dat de graafwerkzaamheden te maken hebben met het verleggen van kabels en leidingen in verband met de ondertunneling van de busbaan bij de Eemsgolaan.

 4. anoniem schreef:

  Eerst een waarschuwing die wij als heel kleine (voor kleuterschool leeftijd) kinderen van huis uit mee kregen: je mag alleen die bessen eten, waarvan een ouder kind of oudere je meermalen heeft verteld dat je er gezond van blijft. M.a.w. alle bessen zijn eetbaar, maar sommige zijn vies, andere giftig en er zijn zoete, lekkere, zure bessen waar je niet ziek van wordt (o.a. de rode, zwarte, witte, kruisbessen uit de tuin en de bramen en frambozen, vlierbessen alleen in gekookte vorm – jaren 50). De bessen aan “jouw” struikje zou ik dus als giftig/ongezond beschouwen, wat ze waarschijnlijk ook zijn. Ik heb eens een kind de hand voor de mond weggeslagen, ze wou taxusbessen – een hele handvol -eten, want ja, mooi rood nietwaar. Dan de eikels enz. verzamelaars. Ik denk/weet dat in Drenthe voor 1900 de varkens elke dag een poosje gehoed werden waar veel eikels te vinden waren, ook wel onder de andere nootdragende bomen, ik mis de hazelnoten trouwens. Dan gingen ze lekker vet gemest (heten gevallen eikels en beukenootjes in Duitsland niet Mast?) de winter in, er moest immers toch geslacht worden voor de wintervoorraad en om te voorkomen dat de dieren aan het eind van de winter (dood)hongerden wegens gebrek aan opslagruimte of aan voorraad wintervoedsel, werden dieren preventief geslacht en ingemaakt. Niks noten opslaan, gelijk opvreten die boel en de speklaag laten groeien, dan heb je er ook minder werk van. Drentse boeren-slimheid.
  Dan de steeds minder wordende opbrengsten in de tweede WO. Behalve het thuis (stiekem) verwerken zullen de strenge winters in de oorlog ook gezorgd hebben voor minder “noten”. Een goede oogst hangt niet af van de winter die komt en streng zal zijn, maar van de voorafgaande winter die zacht was. Komt daar rupsenvraat in het voorjaar bij, dan is de oogst minimaal in de daarop volgende herfst.
  Kijk eens bij Akkerwoude en bramenbladthee, er schijnt in WO II een hele nepthee industrie in die streken te zijn geweest.Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.