Een onconventionele schoolfoto uit Meerland

De openbare lagere school en de onderwijzerswoning van Meerland, gemeente Midwolda, tussen 1922 en 1936 toen Harm Sprang, de man van mijn oud-tante Jurriene Perton, er de hoofdonderwijzer was.

img523 blog

Meester Sprang (midden) en zijn collega’s (iets verder naar rechts) poseren met alle schoolkinderen op het openbare weggetje dat langs het pedagogische vastgoed loopt. Qua schoolfoto is deze plaat vrij uitzonderlijk, want in 99 % van zulke gevallen staan de kinderen op aanwijzing van de fotograaf compact gegroepeerd (staand, zittend en gehurkt) tegen een schoolmuur aan. Hier echter, is dat in genen dele het geval. Er is min of meer sprake van twee rijen: een achterste pal op de overkant van het weggetje en een voorste een paar meter ervoor. Die voorste rij bestaat grotendeels uit kinderen met wat lichtere kleding aan: boeren- en middenstandskinderen waarvan de ouders de fotograaf hebben betaald? Terwijl de arbeiderskinderen genoegen moesten nemen met een tweederangs plaatsje?

De achterste rij staat er voor de schoolmeesterswoning en bij het onderwijzend personeel nog wel gedisciplineerd bij. Links echter, zijn sommigen jongens uit de rij gestapt, naar voren. Ook elders is er nogal wat beweging. De kinderen waren nog niet klaar voor de foto. Of ze meenden dat de fotograaf al klaar was.

De bomen zijn kaal maar er lijkt voorjaar in de lucht. Op veel plaatsen buiten de gebaande paden moet je nog door de modder heen. Zo goed als alle kinderen dragen daarom klompen, ook de lichte op de voorste rij.

Advertentie

One Comment on “Een onconventionele schoolfoto uit Meerland”

  1. H. Torenbeek schreef:

    Heerlijk, zo’n ‘onconventionele’ schoolfoto.
    Ik heb onze altijd een geposeerde verschrikking gevonden. Er mocht nooit een lachje bij, en het geheel was weinig beter dan die welbekende militaire-dienst afbeeldingen.
    Maar dat was toen….


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.