Charmante kaart

0817_03530_0001 detail blog

RHC Groninger Archieven 817-3530

Soms kan ik hevig gecharmeerd raken van een ouwe kaart. Zoals deze uit 1818,

“van den uitloop der Drentsche Aa bekend onder den naam van het Hoornsche Diep, met de wederzijdsche oevers en grens tusschen de Provincien Groningen en Drenth “.

Oost is boven, zuid is rechts, west onder en noord links. Weergegeven is een fragment van Hoogkerk e.o.. De provinciegrens is de rode lijn die van halverwege rechts naar halverwege onderaan de kaart voert. De lange, gekromde lijn links is het Hoendiep, met iets onder het midden Hoogkerk en onderaan Vierverlaten. Rechts loopt de Drentselaan (nu Peizerweg) daar min of meer parallel aan. Waar die zich vertakt in de Zuiderweg naar Hoogkerk en de weg naar Peize heb je de buurtschap Lingenhuizen met het Drentse tolhek. Net als het tolhek bij Hoogkerk is dat met een blokje over de weg aangegeven. Onderaan de kaart heb je tot slot nog het Koningsdiep, de Roderwolderdijk en, helemaal rechts, Eiteweert.

Afgezien van de grens, de wateren en de wegen is de kaart niet erg precies. De molen bij Hoogkerk staat er wel op, de watermolens niet. De kerk en de boerderijen zijn aangegeven met simpele rode blokjes, en met wat geclusterde, weinig systematisch ogende streepjes gaf de kaartmaker de richting van de sloten aan.

Wat de kaart in dit geval zo aantrekkelijk maakt? Het zal de wat naïeve en daarom licht aandoenlijke manier van tekenen zijn.

Advertenties

2 reacties on “Charmante kaart”

  1. Christina schreef:

    Mag ik deze post linken naar de NP Drentsche Aa? Die zullen dit ook wel kunnen waarderen 🙂


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.