De familie en het vliegtuig

De eerste in mijn familie die in een echt vliegtuig zat, was mijn grootvader Vondeling. In 1968 vloog hij met zijn huishoudster en haar dochter en kleinzoons naar Alberta, Canada, waar hij een heus Indianenopperhoofd met en pracht van een verentooi ontmoette. Deze ontmoeting heeft hij vastgelegd met zijn super 8 camera, een Bell & Howell, die hier in een tasje aan zijn schouder hangt. De foto is gemaakt bij een tussenstop. Zoals hij op de keerzijde van de foto schreef: “Op IJsland gingen we landen om 7600 l benzine in te nemen”. Het vliegtuig op de achtergrond zal een DC 8 van Martinair zijn:
img549
Een vijftig jaar, zestig jaar eerder werd er al wel virtueel in een vliegtuig plaatsgenomen, in een fotografententje op de kermis bijvoorbeeld, voor een zogenaamde rondvlucht boven Paterswolde. Zo liet mijn oud-tante Jurriena (tweede van links) zich met wat vriendinnen op de kiek zetten in een bordkartonnen nepvliegtuig:
img550
Mijn vader (vooraan derde van links) op schoolreis naar Schiphol met de hoogste klassen van de Uffelter lagere school. De kist is de DC3 Ysvogel die op 18 maart 1938 in gebruik werd genomen door de KLM, maar  op 14 november van dat jaar al crashte. In de tussentijd moet dus deze foto genomen zijn:
img552
De vier jaar jongere broer van mijn vader, ongeveer in dezelfde tijd. Op de baret zit een vliegtuig gespeld – had hij in zijn jonge jaren vliegeniersaspiraties?
img553
De eerste in de familie die werkelijk een vliegtuig bestuurd heeft, was ikzelf. Een bijzondere ervaring, maar daarover graag een andere keer.

Advertenties

3 reacties on “De familie en het vliegtuig”

  1. kor feringa schreef:

    De Douglas DC3 onder de naam IJsvogel crashte op 14 november 1938.

  2. Martin Hillenga schreef:

    Met een cliffhanger van formaat!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s