Tussen klerken en commiezen

In wat voor gebeurtenis de carrière van mijn oud-tante Siene culmineerde, heb ik hier al eens beschreven. Op onderstaande foto poseert zij (uiterst rechts) eind jaren 20 met haar collega’s op de stoep van het belastingkantoor aan het Boschplein te Winschoten:
img605

Groot was de afdeling niet: acht mannen en drie vrouwen. Sommige mannen dragen een pet, dat zullen de klerken zijn geweest. De commiezen droegen hoeden, denk ik. Op het bordje links naast het portaal staat: “Kantoor der registratie en domeinen, zegel- en successierechten”, met eronder de openingstijden. Klerk of schrijver Elsiena Perton zat op laatstgenoemde heffing.

Blijkbaar is de foto gemaakt bij een feestelijke gebeurtenis, want bij diezelfde gelegenheid werd er een toneelstukje opgevoerd. Man met hoed pleegt overval op de kassier en tante Siene kijkt lachend toe:
img606
Van vijf tot tien jaar later, toen ze overgegaan was naar het belastingkantoor in Groningen, dateert de volgende foto. Alles wat nu in een computer ingeklopt wordt, gebeurde toen nog met de hand. Een mooi, helder handschrift gold dan ook als een pre en aan die eigenschap voldeed het pootje van haar beslist. Overigens zit ze op een stoel van de lokale meubelfabriek Pander of Huizinga – over het rijksmeubilair dus geen klagen:
img608
Het bord op de laatste foto toont een groot cijfer 25 – het ging dan om haar 25-jarige ambtsjubileum. De familie zit er omheen, alleen mijn grootvader ontbreekt. Die wordt waarschijnlijk vertegenwoordigd door mijn grootmoeder, linksboven. Midden- en rechtsboven, dat zijn Sienes zusters Jeurine en Marie, linksonder zit mijn overgrootvader Geert Perton naast de jubilaresse, die rechts wordt geflankeerd door haar oudste zuster Geeske:
img609 a

De datering van deze laatste foto vormt een probleem.  Over de 2 van 25 zit namelijk de datum 1 april 1947, terwijl de 5 is overstempeld met de datum  1 april 1942. Ik denk dat de foto in 1947 te Groningen is gemaakt, en dat de datum van 1942 erop wijst, dat ze voorafgaand aan haar vaste dienstverband bij de fiscus volontair of iets dergelijks is geweest. In dat geval zal ze in 1917 op het belastingkantoor van Winschoten terecht zijn gekomen, waar ze dan vijf jaar later in vaste betrekking kwam. Het zou wel eens kunnen dat er bij het bepalen van de datum voor het ambtsjubileum enige discussie was omdat die eerste vijf jaar niet werden meegeteld.

Advertenties

3 reacties on “Tussen klerken en commiezen”

  1. Jij bent toch wel met je neus in de boter gevallen met al die gave oude foto’s en verhalen. Ze hadden niet beter terecht kunnen komen. 🙂

  2. Jetskefotografie schreef:

    Wat een duidelijke foto’s uit een ver ambtenaarverleden.

    • groninganus schreef:

      De laatste twee waren van zichzelf al goed, de eerste twee zijn van zichzelf zeer dunne en tamelijk verbleekte sepia-exemplaren. Die heb ik opgepept in Picassa, door eenvoudigweg een paar maal achter elkaar op de “ik-doe-een-gokknop” te drukken. Met dit resultaat dat vooral die eerste heel erg meevalt.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.