Drenkeling komt bij dankzij fundamentele inblazing via tabakspijp

“Heden heeft de Maatschappye tot het behoud der Drenkelingen te Amsterdam opgerigt, door Haaren Correspondent, den H[oog] Gel[eerde] Heere Prof. P. CAMPER, de prys van zes Gouden Dukaten doen uitdelen aan Gerardus Cremer, en Hilligjen Alders Vroedvrouwe dezer Steede, te zamen, wegens het behouden van Melle Martens, eenen jongeling van 14 Jaaren, die in de verledene Maand July, zig badende by Bottering Poort in de diepte zonk , eenige minuten onder Water bleef, en door Gerardus Cremer opgehaald en aan de Wal gebragt zynde, geene tekens van Leven gaf, dog na dat hem Hilligje Alders eenigen tyd in het Fondament geblazen hadde door een Tabakspyp, wederom bygekomen is, en nog heden zonder eenig overgehouden ongemak leeft.”

Bron: Groninger Courant 16 december 1768.

Commentaar: Voor verlichte geesten was de redding van drenkelingen een belangrijk project, waar vast een mooi boek over te schrijven valt (zo dat niet gebeurde). In Groningen hield de onvermijdelijke Petrus Camper zich bezig met het belonen van mensenredders. De geschetste-mond-op-kontbeademing gold destijds nog als het eerst aangewezen middel om drenkelingen weer bij bewustzijn  te laten komen.

Advertenties

2 reacties on “Drenkeling komt bij dankzij fundamentele inblazing via tabakspijp”

  1. Stephen Fry over hetzelfde onderwerp:

  2. Jetskefotografie schreef:

    Mond-op-mondbeademing is al even slikken bij een vreemde, maar mond-op-kontbeademing? Nee, dan loop ik wel even een blokje om. 😉


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s