Onverbeterlijke knaap naar de marine gestuurd

Berend Hindriks was op een treurige missie in de drostenborg. Hij kwam er om de Oldambtster drost te vertellen dat zijn zoon Hindrik Berends, al 16 jaar oud, ondanks een correctie door de drost en “tot innig leedwezen” van zijn vader, zich andermaal schuldig had gemaakt aan “wanbedrijven van onderscheidene zoort”. Als er niet op tijd werd ingegrepen, zo vreesde Berend, zouden er “de grootste onheilen” uit voort kunnen vloeien, niet alleen voor hemzelf, maar ook “voor de goede ingezetenen zijner woonplaats”. Hij wilde dat graag voorkomen. Daarom vond hij zich in “de harde en onaangename noodzakelijkheid” gebracht om zich tot het gerecht te wenden, met een onderdanig verzoek om een adequate maatregel tegen zijn zoon te treffen.

Berend Hindriks deed dit verzoek op 11 februari 1806. Voor een week later, de achttiende, schreef de drost een zitting uit. Daar bleek hem niet alleen dat de vader de waarheid sprak, maar bovendien “het baldadig wangedrag van den zoon”. Vandaar dat hij de vader toestemming gaf

“zijnen zoon te bezorgen om in ’s Lands Zeedienst geëmplojeerdt te worden voor eenige jaaren, opdat zulks gelegenheid geve hem tot inkeer te brengen en zig in ’t vervolg als een stil ingezeten te gedragen.”

Zou het geholpen hebben?

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (gerechten Oldambt) inv.nr. 6974: samengevatte rekesten met de kantbeschikkingen daarop, 1805-1806.

Advertenties

5 reacties on “Onverbeterlijke knaap naar de marine gestuurd”

 1. Emigrant schreef:

  Maar wat was ’s Lands Zeedienst in de Franse tijd? De kustwacht, de reddingsbrigade? De eigenlijke marine was toch reeds in 1797 en 1799 door de Britten vernietigd?

 2. Wieneke schreef:

  Er waren vast wel lieden, die op deze manier nog een leuke carrière maakten en zelfs later steunpilaren van de maatschappij werden. Discipline ondergaan en verantwoordelijkheid dragen en met de juiste mensen omgaan kunnen wonderen verrichten. Nog steeds trouwens.

 3. Marianne Kruijswijk schreef:

  Ga je dat nog uitzoeken? Of blijft de vraag open voor het nageslacht?

  • groninganus schreef:

   Ik vermoed dat dat nog niet zo gemakkelijk is om uit te zoeken, bij gebrek aan familienaam. Wellicht is hij nog wel in het marine-archief te vinden, maar waar bleef hij na zijn diensttijd?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s