Hoornsediep en omgeving in 1818

817-3530 uitsnede blog

Ik kwam die charmante kaart uit 1818 weer tegen. Dit keer wil ik het hebben over het gebied rond het Hoornsche Diep dat hier midden door ’t beeld stroomt, van de stadsgrens bij de Nieuwe Werken of Helperlinie (rechtsboven, zuid) naar de  stad Groningen (linksboven, noord). .

Vlakbij de stad zie je aan het Hoornsche Diep een L-vormig gebouw staan: het tichelwerk (baksteen- en pannenbakkerij) dat midden achttiende eeuw van hopman Thomas Lieftinck was, een aanvoerder van de orangistische burgerij in de stad. Enige decennia later was het bedrijf in handen van de regentenfamilie Trip. Links van het tichelwerk zie je nog een klein pand, dat was een lijmziederij. Lijmziederij en tichelwerk bevonden zich in de omgeving waar je nu het Cascadecomplex vindt.

Rechtsboven zie je de Groninger papiermolen. Onder de buitengracht door zat een pomp of duiker, die het water van het Helpermaar of de Zegge naar het noorden doorliet. Beide wateren mochten niet met elkaar in verbinding staan, het waterpeil in de verdedigingsgracht moest apart regelbaar zijn, vandaar die pomp. Het maar loosde zijn water terzijde van het tichelwerk, waar je een watermolentje ziet.

Nog een derde molen bevond zich ‘onder’ het Hoornsediep, op een plek waar nu de ringweg langs loopt. Het was een houtzaagmolen, waarbij ook wat kalkovens stonden.

Van rechtsonder tot linksonder loopt, tot slot, de Hoornsche Dijk, nu Paterswoldseweg, met hier en daar een boerderij. Toen hier rond 1920 woningbouw kwam, werd die dijk een flink eind afgetopt. Eerder had ze ’s winters absoluut een waterkerende werking en gezien de afstand van Hoornsche Dijk tot Hoornsche Diep – een afstand die gemiddeld overeenkomt met de lengte van de huidige Parkweg – kon het diep hier behoorlijk wat water extra kwijt. Het was zogezegd een waterberging avant la lettre.

 

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s