Een internationale familie

115 internationale  familie

In februari 1768 komt Derk Jans van der Linde uit Westerlee bij de Oldambtster drost. Hij meldt er dat zijn vrouw Lutgert Isaacs overleden is. Op zich niet iets om de drost mee lastig te vallen – de man zou dan zelf geen leven hebben – maar zoals uit de retro-acta burgerlijke stand blijkt, was Lutgert meermalen getrouwd geweest, wat een erfrechtelijk gecompliceerde situatie gaf. De boedel moest nog met de “overige erfgenamen” worden verdeeld, aldus Derk. Zijn probleem: drie van Lutgerts erfgenamen bevonden zich “buiten lands”,

“namentlijk Derk Geerts die in Amsterdam woonagtig is en Menne Geerts die na Vrankrijk vertrocken is en Gerardus Geerts in Oostindiën”.

Die waren niet in een vlucht en een zucht in Westerlee. Hun vader Geert Geerts wilde ze wel vertegenwoordigen, en op Derk zijn verzoek gaf de drost daarvoor toestemming.

Het hele geval zou louter voor genealogen van belang zijn, ware het niet dat het verzoekschrift van Derk van der Linde een mooi voorbeeld geeft van wat er onder buitenland verstaan werd. Dat Frankrijk en Indië eronder vielen, kunnen we begrijpen, maar hij schaarde er ook Amsterdam onder. Dat was geen vergissing of zo, mensen uit Groningerland beschouwden destijds hun provincie nog als vaderland en andere provincies als buitenland. Moet ergens een mapje met voorbeelden hebben, dat ik nu even niet vinden kan, maar onder andere betreft het Sicco Tjaden, de bevindelijke predikant van Nieuwe Pekela. Wordt nog eens vervolgd.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (archief drost Oldambt) inv.nr. 6121 (samengevatte verzoekschriften met de daarop genomen besluiten).

Advertenties

2 reacties on “Een internationale familie”

  1. fialas schreef:

    Vanuit buitenland Eijsden/Margraten wil ik je feliciteren en complimenteren met je prachtige historische stukken. Ik weet hoe knap dat is. Wij hebben hier in Gronsveld een periodiek van een club die zich met heemkunde bezig houdt, Grueles, uit te spreken als Grolles.
    een van de leden graaft in archieven, komt met gebeurtenissen tot ver terug, soms tot in de 17e eeuw. Hij verstaat net als jij de kunst om het eigentijds en leesbaar te maken. Dan hebben we ook nog iemand die er tekeningen bij maakt. Waar een klein dorp groot in kan zijn!.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.