De zwerftocht van mijn grootvader en hoe die in de krant kwam

opa 1 img657 v

Stukje uit de krant, van toen mijn grootouders vijftig jaar getrouwd waren. Hij is al aan het dementeren en kijkt wat gepuzzeld in de lens, zij geniet zichtbaar van het moment. De tekst focust vooral op hem. Zij had ook niet zoveel te vertellen, verbaal tenminste niet.

Of het nu komt door de verslaggever of diens voornaamste zegspersoon, het stukje bevat enige foutjes. Zo beweert het dat beiden in Midwolda (de gemeente) zijn geboren. In werkelijkheid is alleen mijn grootvader daar geboren, om precies te zijn in Oostwold. Mijn grootmoeder kwam ter wereld in Finsterwolde. Het stukje brengt haar geboorteplaats dus over naar de zijne.

opa 2 img658 v

Die zwerftocht door het land valt ook wel mee, zoals zijn ambtenarenboekje duidelijk maakt. De volgorde van Rotterdam, Sas van Gent, Geesteren en Tubbergen klopt nog wel, maar die gold alleen mijn grootvader. In de Eerste Wereldoorlog was hij soldaat-commies geweest en in 1919 kwam hij, waarschijnlijk na een korte opleiding, als commies derde klasse terecht bij de douane in de haven van Rotterdam. Hij was toen nog vrijgezel en bleef er niet enige jaren, zoals het stukje meent, maar slechts een half jaar: van 1 juni tot 1 december. Voor een jongen van het Groninger platteland moet de ervaring tamelijk overweldigend geweest zijn, misschien dat de tijdspanne daarom in de herinnering nogal opgerekt raakte.

Harm Perton als commies in Rotterdam.

Harm Perton als commies in Rotterdam.

Daarna zat hij vijftien maanden aan de Belgische grens in het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent, en per 1 maart 1921 kwam hij, inmiddels gepromoveerd tot commies tweede klasse, wat dichter bij huis, eerst drie maanden in Geesteren aan de Twents-Duitse grens en vervolgens in de hoofdplaats van de gemeente waar Geesteren onder viel: Tubbergen. Hier heeft hij ruim drie jaar gezeten en in die tijd was het pas dat ze in Finsterwolde trouwden en zij uit Finsterwolde naar zijn standplaats overkwam. In Finsterwolde waren beiden opgegroeid, maar hebben ze als getrouwd stel nooit gewoond. In Tubbergen werd in 1923 ook hun oudste kind geboren, de zuster van mijn vader, tante Antje.

Het gekke is dat zijn verplaatsing naar Uffelte, per 1 november of 1 december 1924, al even onprecies in de krant kwam. Nu de leggers van de Provinciale Drentsche en Asser Courant bij Delpher zijn in te zien, liet zich dat ontdekken. Op 15 oktober bevatte die krant dit bericht uit Uffelte:

opa 4 naar Uffelte PDAC 15.10.1924 bbbb

De naam is verkeerd gespeld, maar dat gebeurde wel vaker. Ik denk dat de Uffelter correspondent hem noteerde zoals hij hem hoorde, met een stomme e en een wegvallende r [puh-ton]. In Eelde werkte Willem Perton, een achterneef van mijn grootvader, als kommies in het dorp en later ook bij het vliegveld. Abusievelijk nam de correspondent aan dat het deze Perton betrof. Maar achterneef Willem bleef lekker in Eelde, tot zijn dood.

Zes dagen later kwam de krant erop terug in een bericht uit Eelde:

opa 5 verward met neef Eelde PDAC 21.10.1924 bbbb

“Schijnt op een misverstand te berusten” – de krant wilde haar Uffelter correspondent niet helemaal désavoueren. Waar de nieuwe kommies van Uffelte dan wèl vandaan kwam, hebben de lezers nooit uit haar kolommen mogen vernemen.

Moraal: de krant is een mooie bron, maar je moet niet alles op voorhand willen geloven. Het is een nog véél mooiere bron als je er nog iets naast hebt.

Overigens stond deze grootvader van me, tot mijn verbazing, nogal vaak in de Provinciale Drentsche en Asser Courant. Hij maakte ruzie met het lokale ziekenfonds, bracht fietsendieven op en werd een keer bijna doodgereden. Binnenkort hier meer over zijn Uffelter avonturen.

:

Advertenties

6 reacties on “De zwerftocht van mijn grootvader en hoe die in de krant kwam”

 1. Mooi stuk. Ik wil nu alles weten van de Uffelter avonturen van je grootvader 🙂

 2. Wieneke schreef:

  Weet je toevallig ook waar je grootvader gedurende dat halve jaar in Rotterdam woonde? Misschien wel in een pension of kosthuis?

 3. Mooi familieverhaal weer.

 4. Jan de Jong schreef:

  Laat maar komen Harry die verhalen. Mooi.

 5. Attie Tuin schreef:

  Graag meer van zulke mooie familieverhalen met eventueel oude foto’s.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.