Met het kleintje bij haar in de kist

00000082.tif

In 1723 trouwen Bartolt Onnes, een boer uit Beerta, en Grietien Melles, die afkomstig is van Winschoter Zuiderveen. Op een pagina in zijn notitieboek houdt Bartolt bij wanneer zijn kinderen geboren, of, zoals hij het zelf zegt: “jonck geweest” zijn. De pagina is een aaneenschakeling van tragiek. De eerste zoon, Onno, wordt in 1724 geboren en blijft in leven, maar dat geldt niet voor de volgende kinderen Mello (1725), Mello (1726) en Wobbegien (1728) die geen van allen ouder worden dan anderhalve maand. Ontroerend is, bij alle feitelijkheid, de laatste notitie:

“1730, den 8 januarij is mijn vrouw in de kraam bevallen saavens om 5 uur en van een jonge soon en voort doot geweest en den 11 dyto is myn vrouw ’s morgens om 10 uijr in den heere ontslapen en den 16 dyto ter aerde bestet met het luijtije bij haar in de kyste. Out geweest 32 jaar, een mant , 21 dagen.”

Bron: Notitieboek Bartolt Onnes, Beerta. Particuliere collectie. Digitale kopie bij de Johannes a Lasco-bibliotheek te Emden.


3 reacties on “Met het kleintje bij haar in de kist”

  1. spaarolifantje schreef:

    Naar. Als ik in mijn familiehistorie duik, zie ik in de 18e eeuw vergelijkbare tragedies, want dat moeten het ook toen wel geweest zijn.

  2. Wieneke schreef:

    Heel erg tragisch. En men ging toen dood aan dingetjes, die nu met een eenvoudig kuurtje of prikje zijn op te lossen/te voorkomen. De sterken bleven over. In de genealogie van mijn beide ouders werden de mensen óf heel oud – zeker voor die tijd – óf ze stierven als kind al. Ze gaven een kind dat na een gestorven baby kwam vaak dezelfde naam. Er waren soms wel drie Pieter en vier Anna’s in de DTB-registers uit één gezin. Ocharm, geen wonder dat mensen vaak hard en verbitterd werden.

  3. Attie Tuin schreef:

    Heel erg triest.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s