Zeeklei in Drenthe

Vanmiddag groeven ze bij het nieuwe Van der Valkhotel een stuk dam weg in het Omgelegde Eelderdiep:
DSC07661
In het vrij omvangrijke gat stond een man met helm en landmetersgerei:
DSC07662
Die voormalige dam hier bestond natuurlijk uit opgebrachte grond, maar ze groeven dieper en verder dan het Omgelegde Eelderdiep hier diep en wijd was. Zo kwam er een veenlaag tevoorschijn, maar ook een laag blauwe klei van ongeveer een meter dik (naar schatting van de man met de helm):
DSC07663
Aangezien het Omgelegde Eelderdiep pas omstreeks 1930 gegraven werd, gaat het niet om beekklei, maar om klei die ooit vanuit zee aangevoerd is. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde knikklei die elders in dit grensgebied van Groningen en Drenthe de afwatering zo bemoeilijkte.
DSC07672

Advertenties

2 reacties on “Zeeklei in Drenthe”

 1. Jos Kuntzel schreef:

  Leuke reportage. Dit geeft een AH-erlebnis.
  Het was ons altijd wel bekend dat de A7 de grens was tussen zand (Dr.) en klei (Gr.).
  Nadat ons ouderlijk huis en de andere bungalows in 1970 aan de Hoogkerkse Albert Hahnlaan neer gezet waren (aan de noordkant van de A7, toen nog op 0-niveau) en de bewoners er in trokken, weet ik nog dat gezamelijk een rupskraan ingehuurd werd om de bovenste lagen vette klei van de tuinen af te graven, en weer te vullen met tuingrond. Toen ik een paar jaar later mijn ouders aanbood een vijvertje te graven (hooguit 2 meter doorsnee) had ik spijt want midden zomer twee meter de klei in graven breekt je op (haha).
  Het eerste jaar hadden we aardperen in de tuin om de grond te verbeteren (tip van een biologisch tuinierende oud-oom). Een klein deel aten we zelf, het meeste konden we verkopen aan groenteboer Holtrop aan het Koude Gat, tevens delicatessenzaak.

 2. lottifuehrscheim schreef:

  Zou dit niet een veel oudere kleilaag zijn dan de relatief jonge (~1000 jaar oud?) klei-op-veen die je verder veel in de omgeving (naar het Noorden en Westen) tegenkomt?

  Ik hoorde van de bouwers van de nieuwe Dorkwerder brug dat daar in de ondergrond verschillende veen en kleilagen elkaar afwisselden.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.