‘Het getal misdrijven is dan ook zeer gering’

“Van de stedelijke policie te Groningen mag met lof gewag gemaakt worden. Aan het hoofd van dezelve zijn twee commissarissen geplaatst; zij bestaat overigens uit 3 agenten van de eerste, 6 van de tweede, 6 van de derde, 54 van de vierde en 12 van de vijfde klasse. Volgens het rapport daaromtrent op het einde van het jaar 1850, door den eersten commissaris van policie gedaan, beijvert het personeel dier policie zich meer en meer om aan deszelfs roeping te voldoen. Het getal misdrijven, binnen deze stad gepleegd wordende, is dan ook zeer gering, hetgeen voor een goed deel aan de waakzaamheid der policie mag worden toegeschreven.

De toestand der policie in de gemeenten ten plattenlande mag niet voldoende genoemd worden. In de meeste gemeenten wordt dezelve onder de leiding van het hoofd des bestuurs (= de Burgemeester, HP) uitgeoefend door slechts eenen enkelen veldwachter. In sommige gemeenten als Appingedam, Bedum, Beerta, Delfzijl, Nieuwe Pekela, Termunten, Uithuizermeeden, Veendam, Vlagtwedde, Winschoten en ’t Zand zijn twee veldwachters aanwezig en in de gemeenten Hoogezand, Scheemda, Slochteren en Wildervank bevinden zich 3 veldwachters. De ontoereikendheid dezer policie wordt door vele plaatselijke besturen erkend, doch omstandigheden van financiëlen aard staan veeltijds eene gewenschte uitbreiding daarvan in den weg.”

Bron: Verslag toestand provincie over 1850, hoofdstuk Openbare veiligheid, in: Groninger Courant 29 juli 1851.

Commentaar: Met een corpssterkte van 83 manschappen in de stad met zijn 33.643 inwoners (volgens de Volkstelling van 1849), was er in de stad op elke 405 inwoners 1 politieman. Op het platteland moet die verdeling inderdaad heel wat dunner geweest zijn. Hier hadden bijna alleen stedelijke kernen (Appingedam, Winschoten), de grotere Veenkoloniën (Hoogezand, Veendam-Wildervank, Nieuwe Pekela) en akkerbouwgemeenten met enerzijds een rijke elite en anderzijds een grote arbeidersbevolking (Uithuizermeeden, Scheemda, Beerta) een meerkoppige politiemacht.

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s