Goa van mien laand oaf !

Ze hadden er maar wat last van, de twee eigenaars, mevrouw Zwarte en dr. Cremers, en de twee beklemde meiers, namelijk Wybe Garbrants en Derk Jacobs, van twee opstrekkende heerden op de pas ingedijkte polder onder Oostwold. In het voorjaar van 1771 klaagden ze bij de Oldambtster drost,

“dat vele personen en wel speciaal de arbeiders om te gevoegelijker naar hun werk te konnen komen, zig de vrieheit aanmatigen om dwars over hunne landen off heerden te gaan en een geheel padt ten dien einde te maken, ja zelfs door de sloden, hoewel ook opgemaakt, de passage te nemen, alles tot groot nadeel der suppl[ian]ten..”

Bovendien vreesden ze dat het uitgesleten pad te zijner tijd zou leiden tot een gewoonterecht van overpad. Dat konden ze niet toestaan. Omdat het onmogelijk was om die arbeiders een civiel proces aan te doen, vroegen ze de drost om toestemming voor een kerkenkondiging,

“waarbij enen jegelijken worde verboden een padt over hunne landen te maken, en veel weiniger de sloden daartoe te misbruiken, ten zij genoegzame regtens konnen antonen daartoe gequalificeert te zijn.”

De eigenaars en landbouwers wilden graag dat de drost een boete op deze overtreding zette. Die gaf inderdaad toestemming tot de kerkenkondiging van het verbod en stelde maar liefst een pond groot – 6 gulden – op de overtreding. Dat bedrag zal voor veel van die arbeiders een à twee werkweken loon hebben vertegenwoordigd.

Waar de boerderijen precies stonden heb ik nog niet uitgezocht. Maar het zou me niet verbazen als er toch een weg vanuit Oostwold vlak langs liep.

Advertenties

4 reacties on “Goa van mien laand oaf !”

 1. catthysplace schreef:

  een hot item hier in Zevenhuizen, waar op 2 plekken doorgaande landelijke paden door de eigenaren plotsweling afgesloten zijn met een hek om dezelfde reden.

  • Jantje schreef:

   Heel actueel ook in Meeden. Er is nu een weggetje afgesloten die richting de voetbalvelden loopt. Die is ook door de eigenaar van het grond afgesloten omdat een “buurvrouw” de nare gewoonte heeft haar honden op zijn land uit te laten.
   Hierdoor worden jeugdige voetballers gedupeerd maar ook de gemeente omdat zij nu met kleinere grasmaaiers een ander pad moeten nemen.

   • Frans van Woerkom schreef:

    In Oostwold waren ze bang dat het uit de hand zou lopen. In Meeden is het al uit de hand gelopen. Een vorige eigenaar, laten we hem Willy noemen, stelde zijn laantje ter beschikking van de dorpsjeugd om zonder gevaar door hardrijdende auto’s aangereden te worden, het voetbalveld te bereiken. Inmiddels is er een 30km zone, is die dorpsjeugd ruim boven de twintig en komt met de auto . De gemeente die toen met een kleine maaier kwam, komt nu met een machine van twee meter breed en bij gelegenheid ook met zware trucks. “Leefde Willy nog maar” wordt nu gehuild. Maar toen Willy in zijn kist in de lijkwagen op zijn eigen laantje lag, kwam een buurvrouw, een andere, zich beklagen dat haar bouwcontainers er niet door konden. De buurvrouw van de honden had trouwens de nare gewoonte haar vermeende “recht” met haar vuisten kracht bij te zetten. Leefde de drost nog maar, want bij klachten over de overlast op dit laantje gaf de gemeente niet thuis.

 2. Wieneke schreef:

  Ja, daar moet je heel erg mee oppassen, met dat gewoonte-recht. Het eerste dat ik altijd uitzocht bij een huis, waar wij belangstelling voor hadden, was of er ergens een of ander oud recht op zat of iets verjaard was. Vooral bij oude huizen is dat vaak het geval. Was dat zo, dan ging de koop echt niet door. Je hebt altijd problemen met dit soort dingen. In de Rijdende Rechter komt het ook heel veel voor.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s