Goa van mien laand oaf ! (2)

1536_1376 b

Zoals verteld, sleten landarbeiders, op weg naar hun werk, in 1771 een pad uit in de kersverse Oostwolderpolder. Dat pad kruiste de percelen en sloten van twee boeren, die met hun grondeigenaren gingen klagen bij het bevoegd gezag, dat er prompt een fikse boete op zette.

Omdat het me niet zou verbazen als er later toch een weg vanuit Oostwold op het tracé van dit arbeiderspad kwam, heb ik eens gekeken hoe de wegen in Oostwold en de Oostwolderpolder liepen. Op bovenstaande kaartje – een bewerkte uitgave uit 1857 – staan die wegen aangegeven, evenals de dijken en de percelen.

De twee belangrijkste wegen zijn met bruin geaccentueerd. Dit was ten eerste de weg die van Oostwold (midden onder) via Goldhoorn naar Finsterwolde (rechts) voerde – en nog steeds voert.

Haaks hierop liep met een kleine bajonetachtige verspringing de tweede weg de Oostwolderpolder in. Aan die Polderweg stonden en staan nog steeds de boerderijen. Deze weg onsloot primair het middendeel van de polder, waar de percelen niet opstrekten vanuit de oude hoofdas, zoals bij Oostwold en Goldhoorn, maar als het ware ‘dwars lagen’. Ongetwijfeld is deze constellatie doordacht op een tekentafel, en niet spontaan ontstaan zoals de gegispte en verboden arbeidersroute. Overigens is het eerste, zuidelijkste stukje van deze Polderweg vanaf de hoofdweg tegenwoordig allang verdwenen. Blijkbaar kon men er daar wel zonder.

Maar er is nog een weg, die vanaf Oostwold de polder invoert. Die weg, de huidige Noorderstraat, op de kaart niet geaccentueerd en daarom secundair, begint drie percelen/heerden westelijker dan de Polderweg, bij de dubbele kniebocht in de oude weg, vlakbij de kerk van Oostwold. Deze secundaire landweg loopt eerst naar de dijk van 1701 waar hij rechtsaf dwars over de dijk en de drie opstrekkende heerden richting de Polderweg voert. Vanuit de kern van Oostwold met zijn arbeiderswoninkjes lijkt deze weg inderdaad iets sneller naar het centrale deel van de polder te voeren, dan de Polderweg. Volgens mij zou deze secundaire weg wel eens de opvolger geweest kunnen zijn van het uitgesleten arbeiderspad.

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.