Wraakzuchtige ongehuwde moeder krijgt vernoemingsverbod opgelegd

Warner Willems (1739-1809) was net als zijn vader Willem Warners collector van Midwolda. Dat betekende dat hij in die omgeving verantwoordelijk was voor de registratie, heffing en inning van de directe belastingen zoals het hoofd- en heerdstedengeld, op de bezaaide landen, de hoornde beesten en paarden. Hij kwam dus veel onder de mensen en zijn functie bracht met zich mee dat hij maar beter van onbesproken gedrag kon zijn.

Dat was hij niet. Als ongehuwd man had hij een dienstmaagd, die sinds kort echter niet meer bij hem inwoonde. Deze Jacobje Klasens was hoogzwanger. In janauari 1772 vertelde ze rond dat het kind van hem was. Ze dreigde zelfs

“het kindt bij den doop met den name van denselven (namelijk Warner Willems) te doen benoemen, het welk nergens anders toe strekt dan om suppl[iant] in zijne ere en goede name te beledigen”

Dat wilde de collector niet over zijn kant laten gaan en daarom verzocht hij de drost Jacobje te verbieden

“om dit haar kindt met de name van den suppl[iant] of jemant zijner naast bestaande, ’t zij levende off reets gestorven [te benoemen], komende ook gene van de namen van rem[onstreer]des eerste bloedvrienden overeen met die van zijde van den suppl[iant]”.

Ook moest dit verbod aan de plaatselijke predikant worden meegedeeld, zodat die niet alsnog Jacobjes kind met de naam van Warner of een van diens naaste familieleden zou dopen.

De drost gaf Jacobje drie dagen de tijd om haar kant van de zaak te belichten, daarna zou hij de zaak afdoen. Ze moest dan voorlopig even wachten met het laten dopen van haar kind tot die “finale dispositie” .

Er kwam geen bericht van Jacobje binnen bij de drost. Die willigde daarom het verzoek van Warner Willems in en verbood Jacobje Klasens

“het kindt bij haar in onegte geprocreëert met de namen van Warner off Willem bij de Heijl[igen] doop te laten benoemen”.

Dit besluit, genomen op 29 januari, werd daarna zowel aan haarzelf als aan de plaatselijke predikant bekend gemaakt.

Pas op 8 maart, de verjaardag van prins Willem V, in Midwolda vaak aanleiding voor een bijzondere godsdienstoefening, zou de zoon van Jaobje in de kerk van Midwolda worden gedoopt. Hij kreeg de naam Claas, naar haar eigen vader.

Willem Warners zou pas vier jaar later, in maart 1776, trouwen met een meisje uit Nieuwolda. Het was een ‘moetje’: vijf maanden later werd hun zoon Willem gedoopt.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (gerechten Oldambt) inv.nr. 6123.

 

 

Advertenties

One Comment on “Wraakzuchtige ongehuwde moeder krijgt vernoemingsverbod opgelegd”

  1. spaarolifantje schreef:

    Jammer dat er in die tijd geen genetisch onderzoek was. Mijn vermoeden is dat er meer dan 50% kans is, dat Warner alsnog gewoon wel de vader was van het kindje… Maar dat de moeder niet genoeg bewijzen had en ook niet genoeg dwangmiddelen om hem het kind te laten erkennen. (Zoals het meisje uit Nieuwolda later wel).


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.