Voetangels in de tuin

Collectie Rijksmuseum.

Collectie Rijksmuseum.

Mejuffrouw Werumeus had er schoon genoeg van. Telkens kwamen er bij nacht en ontij “quaadwillige menschen” in haar tuin te Veendam. Niet alleen richtten die er veel schade aan “door het afplucken der rijpe vrugten, maar ook aan de bomen selvs door ’t afscheuren der tacken”. Als meest geschikte middel tegen deze vernielzuchtige dieverij zag ze het neerleggen van voetangels.

Zo’n voetangel was een soort van kraaiepoot met vier scherpe punten waarvan er eentje altijd naar boven wees. Als je daar bij donker op trapte, was je nog niet gelukkig, zeker niet als er bloedvergiftiging bij kwam.

Dat neerleggen van voetangels kon echter niet zomaar, besefte juffer Werumeus. Daarom wendde ze zich op 22 juli 1772 tot de drost van het Oldambt. Opdat iedereen er weet van zou hebben, stelde ze een afkondiging in de Veendammer kerk voor, of de “affictie eener notificatie vooraan de tuin”.

De drost stond haar toe om de dorpsgenoten door kerkenkodiging en zo’n notificatie te waarschuwen voor voetangels op haar tuin en erf. Het wèrkelijk neerleggen van de voetangels was echter een andere zaak. Daarvoor had ze eerst een afzonderlijke toestemming nodig. Kennelijk vond de drost dat alleen al een waarschuwing wel afdoende zou werken.

Overigens is ook in de stad-Groninger rekesten enkele malen sprake van het leggen van voetangels in tuinen. Dat moest altijd met een waarschuwing bij de omheining.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (archief gerechten Oldambt) inv.nr. 6123.

Advertenties

2 reacties on “Voetangels in de tuin”

  1. Jetskefotografie schreef:

    Een bijzonder verhaal. Het schrikt vast af. Bordje met “Hier waak ik” kan ook. Tegenwoordig hangt men camera’s op die niet zijn aangesloten. 😉

  2. Dat plaatje maakt ruimschoots duidelijk dat je maar beter kunt oppassen voor voetangels en klemmen. 🙂


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.