Veendammer schipper raakt in één klap zijn hele gezin kwijt

Groninger Courant 17 november 1775.

Groninger Courant 17 november 1775.

De zware noordnoordwesterstorm in de nacht van 15 op 16 november 1775 mag dan in Groningen weinig schade hebben aangericht – ook al was het hier de zwaarste storm sinds de Kerstvloed van 1717 – elders, met name rond de Zuiderzee en de Zaanstreek, veroorzaakte ze dijkdoorbraken en richtte ze ook op nog andere wijze enorme schade aan. Langs de Oostfriese waddenkust kwamen bovendien Groningers om, zoals blijkt uit het verzoekschrift, ruim een maand later in de Oldambtster drostenborg ingediend door Mecke Tjasses.

Deze Tjasses vertelde er hoe hij

“als schipper met zijn schip van Hamburg komende niet alleen het ongeluk gehadt heeft tusschen den 15 en 16 november jongst door een grote storm zijn schip bij Benserzijl te verliesen, maar daarenboven vrou en drie kinderen daar bij verlizen en hij suppl[iant] nakent en bloot in levensgevaar van ’t schip zijnde geraakt door eene hoge zee, waardoor thans in eene lamentabele toestant is gebragt.”

Tjasses, die met zijn initialen tekende, wilde ter verlichting van zijn leed graag een collecte houden in de dorpen van het Wold-Oldambt. Zijn verzoek was of de drost hier toestemming voor wilde geven.

Over deze Mecke, ook wel Meeko of Mekko Tjasses is verder weinig bekend. Hij lijkt niet voor te komen in de scheepsberichten van de Groninger Courant. Oorspronkelijk was hij afkomstig van Zuidbroek, maar hij trouwde eind 1759 in Veendam met Aaltje Jacobs. Zij was uit die plaats afkomstig en daar vestigde het paar zich ook. Het liet er immers drie kinderen dopen, namelijk Trijntje, Annechien en Jakob, die respectievelijk 15, 13 en net 9 jaar oud waren toen het schip bij Bensersiel aan de noordkust van Oost-Friesland verging. Bij die gebeurtenis raakte Mecke dus in één klap zijn hele gezin kwijt.

Het kan niet anders of het verhaal over de situatie waarin Mecke verkeerde ging al behoorlijk rond. De drost constateerde in elk geval dat het overeenkomstig de waarheid was. Daarom kreeg Mecke zes weken de tijd om een “liefdegave” te verzoeken van de Wold-Oldambtster ingezetenen

“ter herstellingen van desselvs deerniswaardige omstandigheden”.

Het is de eerste en tot nu toe enige keer dat ik een dergelijk verzoek van een rampzalig getroffen particulier in een Oldambtster rekestenprotocol geregistreerd vond.

Mecke Tjasses hertrouwde in 1777 met een meisje uit Muntendam, maar daarna ontbreekt ieder spoor van hem. Mogelijk verloor hij alsnog zijn leven op zee.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (gerechten Oldambt) inv.nr. 6125.

Advertenties

2 reacties on “Veendammer schipper raakt in één klap zijn hele gezin kwijt”

  1. Sigrid schreef:

    Korneliske Jans, uit Muntendam, met wie hij in 1777 trouwde, hertrouwde in 1785 als weduwe met Heino Wijlers. Kennelijk ergens in de acht tussenliggende jaren overleden.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.