Baas mishandelt gratis knecht met eiken stok

Een paar eeuwen geleden kon je dus in dienst zijn bij een baas zonder dat je veel beloning kreeg. Dat is wel bekend, denk ik, maar dat er ook mensen waren die er helemaal geen geld mee verdienden, en dat jarenlang achter elkaar, was toch wel nieuw voor mij. Maar dit blijkt wel degelijk uit een rekest dat ene Klaas Harms in 1776 indiende bij de Oldambtster drost. Hij vertelde deze bovenbaas van de regio:

“dat zig als knegt hebbende besteet bij Jan Lubbers en bij den selven bijna de tijdt van drie jaren voor kost en klederen hebbende gedient gem[elde] Jan Lubbers zig niet heeft ontzien om op den 23 deser den rem[onstrant] met een eijken stok te slaan en daarop uit zijn dienst te jagen, met weigeringe van hem jets te geven.”

Normaal hoorde een baas, als hij een dienstbare binnen de contractperiode op staande voet ontsloeg, wel zijn of haar loon te betalen, met nog iets toe. Klaas Harms vond dat hem groot onrecht was aangedaan, maar had uiteraard niet het geld om te procederen en hij vroeg de drost om zijn voormalige baas en hemzelf in een commissie te horen.

Op 25 maart willigde de drost dit verzoek in en drie weken later was de zitting. Daarin lukte het de drost partijen tot een schikking te laten komen, zij het dat die vooral voor de oud-werkgever slecht uitpakte. Jan Lubbers was duidelijk de verliezer, want hij moest zijn voormalige knecht, die dus slechts kost en kleren bij hem verdiende, 9 gulden betalen, terwijl hij ook nog opdraaide voor de kosten van de procedure. Omdat hij deze schikking vrijwillig accepteerde, moet hij er toch wel een beetje spijt van hebben gehad dat hij zijn gratis knecht met een eiken stok mishandelde.

Helaas zijn de namen Klaas Harms en Jan Lubbers te algemeen voor het lokaliseren van de plek waar zich dit verhaal precies afspeelde. Het kan overal in het Wold-Oldambt zijn geweest.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (gerechten Oldambt) inv.nr. 6126 (samengevatte rekesten met kantbeschikkingen).

Advertenties

2 reacties on “Baas mishandelt gratis knecht met eiken stok”

  1. Sjoe! schreef:

    Hij zou een berk stok hebben gebruikt. 😉

  2. Wieneke schreef:

    Zielig verhaal, Harry. 😦


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s