De grammofoon was total loss

Vanmiddag op bezoek geweest bij de dochter (80) van Derk Ploeger, een indertijd alhier bekende anarchist die later jarenlang secretaris van de lokale PSP-afdeling was. Genoeglijk gepraat over Domela Nieuwenhuis, geheelonthouding, vegetarisme en de anarchistencamping. Ze trof bijna nooit iemand die iets van die sfeer afwist. En had een fraaie anekdote over een propagandatocht in Finsterwolde.

Dat moet in de jaren 50 geweest zijn. Het betrof een anti-stemcampagne (‘Denk zelf’, ‘Alleen een ezel kiest ezels’). Zij zat voorin het VW-busje aan de microfoon oproepen te doen voor een meeting en een mannelijke kameraad zat achterin het VW-busje tussen het praten door plaatjes met rooie strijdliederen (zoals de Internationale, het Morgenrood en Ga ga Marianne) te draaien.

In Finsterwolde kregen ze communistische jongens achter zich aan, die waren op de fiets. Gaven ze nou wat klappen achterop die bus? Enfin, de chauffeur wist wel raad. Hij voerde heel langzaam de snelheid van het busje wat op, zodat ook de communistische achtervolgers wat sneller gingen pedaleren. Tot de chauffeur pardoes op de rem trapte en de stalinisten achterop het busje knalden. Dit was het smadelijke eind van hun achtervolging!

Maar met de strijdliederen werd het die dag – helaas – ook niet veel meer. De man die achterin het busje de plaatjes draaide, was namelijk met plaatjes en al een heel eind naar voren gekukeld. En de grammofoon was total-loss.

Advertenties

2 reacties on “De grammofoon was total loss”

  1. Harmien schreef:

    Toemaar, alleen een ezel kiest ezels.
    Kunnen we dat mooi toepassen op en bepaalde republiekeinse kandidaat in de VS?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s