Opkomst en neergang van de PSP

ledental-psp-1957-1990Vond een aardig staatje met de ledentallen van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) tussen 1957 en 1990. Van die partij ben ik nog een poosje lid geweest, eind jaren 70, daartoe overgehaald door het legendarische, illustere en overdadig bebaarde gemeenteraadslid Sander Doeve, die me in café De Pijpela verzekerde dat er wel meer anarchistisch angehauchte types lid waren van zijn partij.

Ik was zelfs nog een tijd actief voor de PSP als ‘wijkhoofd’ (nee niet: blokhoofd, hahaha), een functie waarvoor ik op gezette tijden alle leden in de Oosterpoortwijk bezocht met een schoudertas vol roodpaars gekleurde brochures, posters en ander propagandadrukwerk. Dat paars kwam van het feminisme, dat alle heren in het partijpand aan de Tuinstraat dwong tot het zittend plassen op de plee. Met een bont gezelschap progressieve jongelingen  zong ik mee in het PSP-koor Ontstemd, en schreef daarvoor op oude volkswijsjes actuele liedteksten, zoals de Politiestaat en Argentina 1978. De liedjes, kennelijk keurig bewaard in het IISG, werden veelal gearrangeerd door Kobus Koopmans, die tegenwoordig, na een lang verblijf in Amsterdam, met zijn vrouw een galerie en bed and breakfast runt in de oude marechausseekazerne (!) van Nieuweschans. Ook Sander Doeve is trouwens na een lang vertoeven elders teruggekeerd naar Groningerland – hij is nu voorzitter van de GroenLinks-afdeling Oldambt.

De PSP dus. Wie bovenstaand grafiekje bekijkt, ziet dat er eigenlijk vier stadia zijn geweest in de levenscyclus van deze partij. Eerst is er een bescheiden groei geweest vanaf de oprichting tot midden jaren 60. Vreemd genoeg heeft de partij destijds niet kunnen profiteren van de anti-Viêtnamoorlogstemming, wellicht was ze in de ogen van veel mensen toch wat te intellectualistisch en radicaal. Daarna heb je twaalf jaar stagnatie tot 1977 en met de neutronenbom- en kruisrakettentoestanden beleeft ze dan een geweldige opgang. De hoogtijdagen hebben echter slechts vijf jaar geduurd. Zelfs op haar absolute hoogtepunt in 1982 telde de PSP minder dan 10.000 leden. Fase 4 bracht vervolgens een gestage neergang tot een niveau onder dat van de late jaren 60 en de eerste helft van de jaren 70. De no nonsensepolitiek brak baan, links radicalisme was uit de mode, de grote stropdas daalde vanuit de hemelen neder en de PSP fuseerde met CPN, PPR, EVP èn de Vereniging GroenLinks (waarvan ik ook nog lid ben geweest) tot het veel constructievere GroenLinks, een ontwikkeling die de meest verstokte radikalinski’s uit alle bloedgroepen ten sterkste hebben betreurd.

Advertenties

3 reacties on “Opkomst en neergang van de PSP”

  1. Lidie Koeneman schreef:

    Leuk Harry, Veel nostalgie. Café de Pijpela, koor Ontstemd, Sander Doeve (die dus nog steeds een baard heeft). Mooi dat de strijdliederen keurig ontsloten zijn bij het IISG. Ik zag dat het alle liederen betreft uit de twee liedboeken van de strijd. Zelf speelde ik in die tijd in het Gronings straatorkest. We hebben (leden uit) Ontstemd nog wel eens begeleid. En ik zag dat de info over de ledentallen van de website van het DNPP komt, waar je een schat aan informatie vindt over de Nederlandse politieke partijen. Ik heb er bijna 10 jaar gewerkt 😊

  2. catthysplace schreef:

    Ik zie me nog lopen met de foldertjes van de PSP die in 1957 huis aan huis werden verspreid door de hele provincie. Mijn vader nam me ieder vrij moment mee om zijn partij onder een brede aandacht te brengen. Vaak kwamen de leden na afloop nog nazitten bij ons thuis en werd menig politieke discussie gevoerd.

  3. HF schreef:

    Dan gooi ik er nog een nostalgisch schepje bovenop. Ik zie me nog voor de PSJW, de jongerenorganisatie van de PSP, in de Groningse Jongerengemeenteraad zitten, eind jaren 60. Als ik het me goed herinner was dat onder leiding van Johan Bommerson. Die is later ‘verandermanager’ geworden, dus niet iederéén is goed terechtgekomen 😉 (sprak de radikalinski in mij)


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.