Een muzikaal antidotum tegen de tarantulabeet

muziek-x-tarantulabeet

Gister tweette ik dit melodietje, dat ik aantrof in het medische curiositeitentraktaat uit 1681-1683 van Stephanus Blankaart. Het wijsje gold volgens deze Amsterdamse arts als weermiddel tegen de giftige beet van de tarantula. Een van de effecten van zo’n spinnebeet was namelijk een zingen en dansen “sonder ophouden”. Als het gif de gal bedierf, prikkelde dat de zenuwen, hetgeen zich weer uitte in zwieren, springen en swingen,  dartelen, trappelen en huppelen:

“Zoodat de musyk het eenigste middel is tot dese ziekte, want de lyder danst met groot geweld op de klank van de instrumenten, en dat met mate (= op de maat), alhoewel hy sulks noit geleert heeft, dan soo vertrekt het fenyn door ’t zweeten weg…”

Het heilzame tweetje adresseerde ik speciaal aan Kainbongel oftewel Henk Scholte, die het weer doorbriefde naar Törfgenoot Flip Rodenburg. En Flip maakte er binnen de kortste keren een muzikale opname van, die Henk vandaag op zijn beurt op de SoundCloud zette. Oh  wacht, dat is waar ook, zoiets kan je embedden. Dit is ‘m:

Mocht u dus onverhoopt gebeten worden door een tarantula, u weet wat u te doen staat. Gauw naar Groninganus om dit wijsje af te spelen. Bookmark deze pagina. Zij kan levens redden!

Advertenties

One Comment on “Een muzikaal antidotum tegen de tarantulabeet”

  1. Martijn schreef:

    Ik zou denken dat deze dans wel wat sneller gespeeld moet worden ‘want de lyder danst met groot geweld op de klank van de instrumenten’
    In Italië dansen ze (de vrouwen) de Tarantella in ieder geval best snel en verleidelijk.. https://youtu.be/GF4Fe5Q7J1k (hier gespeeld op klassieke instrumenten uit de 16e eeuw)


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s