Legendarische ooievaarszwermen

ooievaarszwerm-wikimedia

Ooievaarszwerm – Wikimedia commons.

“Den 24 Augustus 1687 verschenen eenige honderden Ojevaaren boven de stad München, die zich in twee troepen verdeelden en heen en weder vlogen zonder nochtans malkander op het lijf te vallen of te bestrijden. Des avonds zetteden zy zich op twee kerken neder en bleven daar die nacht, maar vertrokken des morgens met groot getier.”

Aldus, iets later, de Groninger medicus Ludolph Smids. Dit voorval was des te vreemder, omdat er in jaren geen ooievaars in München waren gesignaleerd.

Aan zo’n menigte samenkomende ooievaars was volgens hem ook een volksgeloof verbonden, namelijk dat dit verschijnsel de dood van een aanzienlijk personage voorspelde.

In Spanje zou dat werkelijk eens gebeurd zijn. Toen in 1466 de aanstaande schoonzoon van koning Alfonso van Castilië voor de voltrekking van zijn huwelijk op weg was naar Alfonso’s hof, viel er een dermate groot aantal ooievaars te zien, dat de zon er geheel door verduisterd werd. Kort daarop stierf de schoonzoon in spe aan een blindedarmontsteking. Daardoor trouwde Isabella van Castilië later met Ferdinant van Arragon, en dankzij dit paar kwamen uiteindelijk de Habsburgers op de Spaanse troon. Men ziet: een ooievaarszwerm kan de geschiedenis een beslissende wending geven.

Bij nog weer een andere historische zwerm bleef zo’n sterfgeval echter uit. Die werd in 1355 gezien bij Creutsburg aan de Werra, in Midden-Duitsland. De humanistische geleerde Joachim Camerarius schreef erover –

“Zy vergaderden (zegt die vermaarde schrijver) in groten menigte ontrent en boven gemelde stad en zetteden zich op de daken en stadsmuuren neder, doch vlogen na twee dagen van daar tot over de rievier Wertha, alwaar zy zich op een vlak veld, in slagording stelden en weder schielyk van daar weeken nadat zy drie Ojevaaren met hunne nebben hadden omgebracht en aldaar gelaaten.”

Bron

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.