Groen haar en ‘dreadlocks’ in het Groningen van de Gouden Eeuw

Casper Luyken - Koperslager (ca. 1680).

Casper Luyken – Koperslager (ca. 1680).

Het wordt natuurlijk nog wel gedragen, maar groen en zwart geverfd haar associeer ik net als dreadlocks vooral met de vroege jaren tachtig. Gek om dan bij Ludolph Smids te vernemen dat eind zeventiende eeuw ook al dergelijke haardrachten bestonden, zij het dat die toen niet voortkwamen uit moedwil, maar uit minder gunstige levensomstandigheden.

Zo merkt Smids op dat

“men meermalen groen haar ziet op de hoofden der ketelboetersknegten en –kinderen en die bij ‘t gieten der metaalen verkeeren.”

Volgens Smids kwam dat door een “vitrolische exhalatie of uitwaseminge” (van oxyderend koper). Hij zag eens een kind in de Ebbingestraat en een jongen in de Poelestraat in Groningen met groen haar “dat wel sterk naar koper rook”.

Bij dezelfde jongen zag Smids ook zwart haar dat niet in al te beste conditie was. Volgens hem kwam dat door “silver gesmolten in stark water”.

Een heel eind verder in zijn Aanmerkingen rept hij van een plica polonica of Poolse vlecht, ogenschijnlijk een mega-dreadlock, maar dan wel een die ontstaan is door gebrek aan zorg, verluizing, verklitting en vervilting:

“My is eens [een] bedelaar tot Groningen op de straat ontmoet dien het haar (pikzwart zijnde) vol klissen hing, door zekere slymeriige vocht zijnde te zamen gebakken. Het gemeen volk geloofde dat de nachtmerrie (een malle inbeelding) by ontijden hem berydende, zijn hair dus ineen had gevlochten, maar het was waarlijk de Plica Polonica of de Poolsche vlecht, in welke men ogenklaar bespeurd dat het hoofdhair hol is, alsoo daar zeker vochtigheid uitdruipt, uit de kliertjes afzakkende…”

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.