Verplichte stal moest overlast scheepsjagerpaarden beperken

scheepsjager-met-schimmel
Eerst denk je: vreemd dat er in Veendam pas zo laat sprake is van een scheepsjagersstal. Dan valt je in dat het tamelijk jonge Stadskanaal de turfvaart langs Veendam een behoorlijke impuls gegeven moet hebben, zodat het aantal scheepsjagers flink groeide. Met alle gevolgen van dien, want, mensen, scheepsjagers stonden ook in 1791 al niet best bekend.

Ene Roelf Jans Kram diende zich dat jaar februari aan bij de Oldambtster drost. Hij woonde bij het Benedenste Verlaat, dus aan de noordkant van Veendam. En hij vertelde

“dat door het omswerven der scheepsjagerpaarden op de publieke weg dagelijks allerlei overlast aan kinderen, huisen, thuinen en diepswallen geschied.”

Kennelijk lieten de scheepsjagers hun paarden nogal eens zelf hun kost opscharrelen. Meer hierover kon de drost lezen in een verklaring van de ingezetenen rond het Benedenste Verlaat, die Kram bij hem inleverde. Kram zelf toonde zich “wel genegen”,

“op verzoek zijner Naburen een scheepsjagerstal tot berging van gemelde paarden alhier op te richten, gelijk in of bij Groningen, Martenshoek en Sapmeer voorlange in trien is gebragt,”

Met dat “trien” werd train bedoeld, zeg maar: gang. In zo’n stal moesten de scheepsjagers verplicht hun paarden stallen, anders had het natuurlijk geen zin. Voor zijn onderneming verzocht Kram om toestemming van de drost, op dezelfde voorwaarden en met dezelfde stallingstarieven als het stadsbestuur eerder had vastgesteld bij de scheepsjagersstal van Sappemeer.

De drost vond het blijkbaar niet raadzaam hierin zelf een beslissing te nemen. Hij stuurde Kram door naar het stadsbestuur.

Wordt vervolgd.


Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 631 (gerechten Oldambt) 6135.

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.