Verplichte stal moest overlast scheepsjagerspaarden beperken (II)

Jacob Maris, 'Jaagpad'. Collectie Rijksmuseum.

Jacob Maris, ‘Jaagpad’. Collectie Rijksmuseum.

Ik had gehoopt een resolutie of beschikking te vinden, die me het reglement voor de schaapsjagersstal in Veendam zou geven, maar helaas, dat bleek vooralsnog een vrome wens.

Wel vond ik het reglement van Sappemeer dat de adspirant-stalhouder Kram in Veendam wilde overnemen – een volgende keer meer over dat stuk – en een soortgelijk rekest als Kram bij de drost indiende, maar dan uit 1804 en met een schets van de toestand in Zuidbroek.

Dat Zuidbroekster verzoekschrift kwam van Willem Haijkens Nieborg die daar aan het Trekdiep (= Winschoterdiep) woonde, en wel ten oosten van de Pijp (= stenen boogbrug), dus aan de kant van Scheemda. Hier bestonden al geruime tijd soortgelijke problemen als te Veendam in 1791. Nieborg vertelde:

“…dat de scheepopjagers, dewelke met een of ander schip van de kant te Scheemda gearriveerd zijn, zedert lange jaren gewoon zijn om, wanneer het weder zulks slechts enigzinds toelaat, hunne paarden te voeren op de publicque weg voor en bezijden des Rem[onstran]ts behuizinge, waardoor de publieke passagie aanmerkelijk word gehinderd; de weg, bijzonder op de kant door de voetgangers gebruikt word, in natte saizoenen bijkans impassabel word gemaakt en waarvan ook de scheepopjagers zelve en hunne paarden in nat of kout weer zeer veel ongemak hebben”

Volgens Nieborg ware deze “incoveniënten” gemakkelijk uit de weg te ruimen. Hij had een geschikte stal naast zijn huis en was genegen die open te stellen

“tot het gebruik der scheepjagers als een jagersstal, gelijk in naburige dorpen ook plaats heeft.”

Voor het zover was, moest de drost echter de stallingstarieven vaststellen en de manier waarop Nieborg (bij wanbetaling) het stallingsgeld mocht innen.

Op 29 februari gaf de drost zijn goedkeuring aan het plan en stelde hij het gevraagde reglement vast, zodat Nieborg ermee aan de slag kon. Helaas is dat reglement niet afgeschreven in het rekestboek, maar ook hier in Zuidbroek zal men zich hebben gericht naar naar een ouder model en daarover beschikken we dus wèl.

Wordt vervolgd.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (gerechtelijke archieven Oldambt) inv.nr. 6972 (samengevatte rekesten met de kantbeschikkingen erop gevallen).

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.