Wildervankster kwestie: links of rechts draaiende draai?

cabeling-35

Wildervank rond cabeling 35. Collectie Groninger Archieven 1536-5824 (detail).

Jan Geerts Lever en Geert Klaassens hadden samen met Jan Jans Otten een ‘draai’ (of draaibrug) in gebruik, liggend over het Westerdiep op cabeling 35 in de Wildervank. Deze draai moest nodig vernieuwd worden, daarover waren ze het alle drie roerend eens. Vandaar dat ze de nodige materialen kochten en er timmerlui bezig gingen met het maken van de draai.

Toen ontstond er ruzie. Otten, die als bouwheer optrad, maakte namelijk aanstalten de mandelige draai andersom in het diep te leggen dan tot dusver het geval was en Lever en Klaassens klaagden bij de drost dat ze hem maar niet konden overhalen

“de draaij weder te leggen dat op de westzijde kan afdraaijen, maar vermeend bevoegd te zijn, die op de oostkante te mogen afdraijen”

Lever en Klaassens vertelden de drost dat ze hierdoor “zeer benadeelt” werden. Jammer genoeg specificeerden ze dit niet, het enige dat ik kan verzinnen is dat je aan de korte kant van de draai wat sneller uit en thuis bent, maar verder?

Toch vonden Lever en Klaassens het nodig, hun buurman een bouwstop op te leggen, tot hij zou hebben aangetoond dat hij de brug mocht leggen zoals hij wilde. Aan de drost vroegen ze een mandaat (bevelschrift) met die inhoud te tekenen en dat stuk door de plaatselijke wedman aan Otten te laten afgeven.

Beide heren kregen hun zin. Mogelijk is hier een civiel proces uit voortgevloeid, maar daar lijkt op voorhand weinig over te vinden, want de rechtstoel Wildervank liet geen archief na.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (gerechtelijke archieven Oldambt) inv.nr. 6135 (samengevatte rekesten met de kantbeschikkingen erop gevallen).

Advertenties

3 reacties on “Wildervankster kwestie: links of rechts draaiende draai?”

 1. ERIC'SBLOG schreef:

  Komt geef er maar een draai aan daar vandaan Groninganus? 😆

 2. Ton Andringa schreef:

  Vanmiddag heurde ik in Veendam van ain Wildervankster:
  draaibrug is badde, ophaalbrug is klabbe, vaste brug is brogge.

 3. Frans van Woerkom schreef:

  Aan de korte kant van de draai kun je hem bedienen. Als je aan de lange kant woont en ze zijn vergeten hem terug te draaien, dan moet je omlopen, overvaren of zwemmen.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s