Doopceel met juiste leeftijd levert jaar extra pensioen op

a-chelsea-pensioner

Pieter Jurjens was in 1780 lid geworden van “de sociteit te Winschoot onder de sinspreuk Aangenaam Vooruitzigt”. Dit ‘pensioenfonds’ keerde vanaf het zestigste levensjaar uit, zodat Pieter, die meende dat hij in 1731 geboren was, in 1791 zijn eerste bedrag kon beuren. Daarvoor moest hij dan wel kunnen bewijzen dat hij werkelijk zestig jaar oud was. Hij voorzag zich van een doopcedel en wat bleek uit dat briefje? Dat hij nog een jaar ouder was dan gedacht, “uit welke hoofde hij dan ook een jaar vroeger zoude hebben kunnen trekken”.

Omdat het reglement van Aangenaam Vooruitzigt bepaalde “dat de eerste optekening maar alleen provisioneel (voorlopig) is en dat de waare ouderdom eerst bij de trekking moet worden getoond”, meende Jurjens dat zijn vergissing hem niet kon worden aangerekend, “te meer daar het met geen kwaad opzet om de sociteit te benadelen kon geschieden”,

Vandaar dat hij zich welgemoed wendde tot de de directeuren van de ouderdomssociëteit, Ubbo Jans Groenier en consorten, om een jaar extra uitkering. De directeuren echter, maakten bezwaar. Vervolgens diende Jurjens een verzoekschrift in bij de Oldambtster drost. Op 20 april 1791 gaf die te kennen inderdaad beide partijen in een hoorzitting te willen horen.

Van ruim twee weken later dateert de drost zijn uitspraak. Hij gaf Jurjens gelijk. Niet alleen kreeg die zijn jaar extra pensioen, ook werden zijn proceskosten vergoed.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (gerechtelijke archieven Oldambt) inv.nr. 6135 (samengevatte rekesten met de kantbeschikkingen erop gevallen).

Advertenties

5 reacties on “Doopceel met juiste leeftijd levert jaar extra pensioen op”

 1. ERIC'SBLOG schreef:

  Mooi verhaal!

 2. Simon schreef:

  Na het lezen van de kop dacht ik aanvankelijk aan uitkeringsfraude (toen ook al …!?), maar gelukkig bleek hij gelijk te hebben. Ik hoop dat hij nog een groot aantal jaren van zijn pensioen heeft mogen genieten.

 3. lottifuehrscheim schreef:

  En de premies, of het inkoopbedrag, voor deze voorziening was niet afhankelijk van de leeftijd bij inschrijving? Waarom zou iemand dan inschrijven voordat hij 60 werd?

 4. Harmien schreef:

  Vraag me af wie daar op de bank ‘The Times’ zat te lezen…. waar zo te zien zo weinig goed nieuws in stond dat het voor hem het biertje en de pijp niet waard was.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.