“Kan iemand hem aanschouwen en niet denken aan Judas Iscarioth?”

aj-de-sitter1536_4356

Albert Joan de Sitter (1748-1814), drost van het Oldambt tussen 1783 en 1788, invloedrijk parlementariër tijdens de Bataafse Republiek, en van 1800 tot 1810 opnieuw drost van het Oldambt, was als volksvertegenwoordiger niet bepaald geliefd bij radicaal-democratische patriotten. Destijds was de politiek al even gepolariseerd als nu en qua schelden deed men heus niet onder voor wat we nu op sociale media mogen lezen. Zo maakten een radicaal pamflet De Sitter na het indienen van een ontwerp-grondwet in 1797 uit voor:

“Een monster in de natuur, gezwooren vijand van de Conventie, waarin hij nu wederom – schaamt U eeuwig, gij Kiezers – den boventoon zingt. Kan ijmand hem aanschouwen en niet tegelijk denken aan Judas Iscarioth? De laatste egter was beeter, zo naardien hij zig verhing. En deez durfd nog blijven leeven! Wie veragt geen man die nog kosten nog moeijten ontziet om uw, Lieve en braave Landgenooten, met de haatelijkste Couleuren af te maalen bij een Volk welk hij tragt te misleijden en met zijn Compagnon[s] Bicker en Van Marle ijvert bij nagt en dag tot verwoesting van Nederlands kwijnend heijl. Laten wij verder zwijgen van een Kaerel die uijt de Hel schijnd opgedonderd, om alle staatkundige listen en boosheeden, welke men immer kan bedrijven, te begaan en daarom overwaardig is om naar diezelfde gezegde verblijfplaats hoe eer zoo beeter verweezen te worden.”

Bron: Korte Caracterschets der Mannen welken het ingeleeverd Plan van Constitutie voor de Bataafsche Republiecq, tot een grondslag der deliberatie van de Nationale Vergadering, representeerende het Volk van Nederland hebben aangenomen (januari 1797), zoals geciteerd in De Navorscher, Nieuwe Serie XV (1882) 257-267.

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.