Winschoter jeugd al vroeg baldadig

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

“Op den ingediende req[ueste] van de kerkvoogden van Winschoot dat door het spelen en door het smijten van ballen en steenen door de jeugd op en om het kerkhof aldaar de glaazen in de kerk als ook de pannen op dezelve zoo zeer worden beschadigt, dat opgemelten (= de kerkvoogden HP) in hunne qualiteit niet alleen daar zeer groote kosten van hebben, maar zulks merkelijk tot verhindering van den Godsdienst is, en dewijle de orders op de klagten daarvan afgegeven het gehoopt effect niet hebben gehad, zoo verzoeken meergemelde kerkvoogden dat gij zodanige ordres daartegen gelievt te stellen, dat zulke insolentiën in ’t vervolg niet worden gepleegt ten welken einde in consideratie geven of niet dienstig was dat nevensgaande condigzedul aldaar worde gepubliceerd…”

Aldus het verzoekschrift dat de kerkvoogden van Winschoten op 12 april 1796 inleverden bij de drost van het Oldambt. Na een korte bespreking stond de drost inderdaad toe dat hun waarschuwing in de kerk zou worden voorgelezen.

Helaas is de tekst van het kondigcedeltje niet opgenomen in het rekestenprothocol van de drost, en beginnen de notulen van de Winschoter kerkvoogdij pas in 1821, maar heel misschien bevindt het in de kerk voorgelezen briefje zich bij de in- en uitgaande post die wèl voor dat baldadige jaar 1796 bewaard is. Binnenkort maar eens nagaan.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (drost Oldambt) inv.nr. 6138 (samengevatte verzoekschriften met kantbeschikkingen of apostilles 1794-1796).Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s