Zondagavond was dé uitgaansavond

Over de kerkeraad van de hervormde gemeente Midwolda lijkt in 1840 even weer een oude geest vaardig. Eerst wordt een ongehuwde zuster van de gemeente, die desalniettemin in staat van zwangerschap verkeert, het avondmaal ontzegd. Zoiets was lang niet vertoond. Ook nemen de consistorialen de ongebonden jeugd op de korrel:

“Aangemerkt zijnde, dat in sommige herbergen of kroegen zich vooral des zondagsavonds ene menigte jongelieden vereenigden en er een groot deel van den nacht bij drank en spel doorbrengt…”

Zondagavond was destijds nog dé uitgaansavond, na een vrije dag die volgde op een meestal zeer fysieke zesdaagse werkweek met veel meer werkuren per dag dan nu.  Op maandag was men dan vaak brak, reden om niets uit te voeren, ‘maandag te houden’ op een ‘blauwe maandag”.

Enfin, de Midwoldiger kerkeraad keek er met argusogen naar. Zoiets kon alleen maar nadelig werken op “onze redelijkheid en goede orde”, oordeeelden de consistorialen niet geheel en al zonder reden. Ze stuurden dan ook een gezantschap naar de Heer Burgemeester. Die moest zulke nachtelijke gelagen tegengaan en erop toe laten zien.

Wat het resultaat van de missie was, staat helaas niet in het boek met kerkeraadshandelingen. Daarvoor moeten we naar het gemeentearchief.


One Comment on “Zondagavond was dé uitgaansavond”

  1. Reina schreef:

    Die kerkeraad wist blijkbaar nog precies hoe zij zich (mis)gedragen hadden toen ze jong waren, kwestie van ervaringsdeskundigheid (mooi woord voor galgje).Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s