Goa van mien laand oaf! (4)

Voordat er in 1769 een polder voor Oostwold in de Dollard kwam, werd dat kerspel aan de Dollardkant nog begrensd door de oude dijk van 1701. Echt ver van de parallelle weg met de huizen lag die dijk niet. Ertussen lag een strook met landerijen, die in 1737 deels in handen was van dominee Klugkist van Oostwold en Ebel Reints, een grote boer ter plaatse. Met lede ogen zagen zij aan

“dat enige visschers en andere personen te Oostwold van of na de dijk gaande over der Remonstr[an]ten landerijen met koorn bezaaayt of bewassen, bijpaden maken, tot groot nadeel van de eijgenaars…”

Ze wilden graag dat de drost hier maatregelen tegen nam, in dier voege

“dat jedereen mag worden geïnterdiceert over der remonst[ran]ten landerijen bijpaden te maken, maar dat zij de ordinarisse passagie zullen moeten gaan, bij zeekere poena voor de overtreders, als moge worden toegestaan dat hiervan kerkenkundinge werde gedaan.”

De drost antwoordde dat hij de zaak “tot genoegen” van de verzoekers zou regelen. Er kwam dus inderdaad een verbod, zo ook een kerkenkondiging van dat verbod. De armetierige garnalen- en botvissers van Oostwold moesten voortaan wat verder lopen naar de zee. Met name aan de westkant van Oostwold zal ze dat best moeite hebben gekost.

Bron: RHC Groninger Archieven, Toegang 731 (rechterlijke archieven Oldambt) inv.nr. 6118 (samengevatte rekesten met kantbeschikkingen).

Advertenties

10 reacties on “Goa van mien laand oaf! (4)”

 1. Rob Alberts schreef:

  Ik herinner mij van langer geleden de kogels die om mijn oren vlogen.
  Gezamenlijk liepen we door een boomgaard in de Betuwe.
  De eigenaar was het hier blijkbaar niet mee eens ….

  Vriendelijke groet,

  • Harmien schreef:

   ‘Kogels’ is een beetje over de top, maar vreemd dat veel mensen denken dat een boomgaard , boerenerf, mais akkers etc., publiek domein is.

   • John de Groot schreef:

    Ik ben van mening dat de boeren in het algemeen wel eens wat socialer zouden mogen omgaan met de toegankelijkheid van het land wat ze beheren.
    Kijk maar eens hoe dat in Engeland geregeld is waar in the countryside (wandelend) publiek vrijbaan heeft. Ik geloof zelfs dat het de boer verplicht is dit vrijelijk toe te staan.

    • lottifuehrscheim schreef:

     Dat geldt alleen voor erkende paden.

     Zoals ook in Nederland trouwens.

     • John de Groot schreef:

      Al zou dat zo zijn, dan alsnog. Maar nee, het is niet zo dat dat alleen voor erkende paden geldt. Het is de algemene regel dat je overal mag wandelen/ recreëren, er zijn wel bepaalde uitzonderingen waar het niet mag, en je mag niets stuk maken uiteraard en je moet je houden aan de voorschriften. Dus het is eigenlijk andersom.

      Vriendelijke groet, John de Groot

      • Harmien schreef:

       Misschien ligt het verschil in ‘beheren’ ( voor iemand anders) en ‘bezitten’ (van eigendom)?
       Het is maar een vraag…

       • John de Groot schreef:

        Als je er meer van wilt weten, kijk dan op deze site: http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/37/contents Overigens heb ik bewust het begrip “beheren” gebruikt als impliciet moreel protest tegen het idee dat grootgrondbezitters het eigenaarschap mogen uitoefenen volgens een exclusief alleenrecht. Dus op een wijze die anderen uitsluit. Dit beschouw ik nu eigenlijk als een anachronisme, beter passend in de feodale tijden uit het verleden. Ik spreek hier uiteraard niet over een tuintje of een besloten erf.

    • Frans van Woerkom schreef:

     De grootvader van Piglet bij Winnie the Pooh heette niet voor niets Trespassers W.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s