Boete voor inpikken andermans zitplaats in de kerk van Wildervank

Die keer dienden een collega van de drost als stadsbestuurder, Raadsheer S. Gockinga, en doctor J. Venema zich aan bij de drostenborg in Zuidbroek. Met zijn beiden vormden ze de kerkvoogdij van Wildervank, d.w.z. het college dat de kerkelijke gebouwen ter plaatse in een goede staat moest zien te houden en de fondsen daartoe inde. Tot die inkomsten behoorde de huur van de voorste kerkbanken, op te brengen door de wat meer gegoeden die deze banken hadden gehuurd. Soms echter, vonden die hun plaatsen bezet. Het gevolg laat zich raden: stennis in de kerk. De kerkvoogden Gockinga en Venema klaagden daarom bij de drost,

“hoe dat hare gehuirde kerkesitplaatsen meermalen door anderen worden geoccupeert, versoekende dienshalven dat hierop een penaliteit van 10 à 15 st[uiver] voor de armen te verbeuren, by kerckenkundig[ing]e te laten waarschouwen en dat de kercke dienaar by weigeringe tot dadelike pandhalinge werde geauthoriseert.”

Anders gezegd: op het innemen van andermans gehuurde zitplaats moest een boete van 10 tot 15 stuivers komen te staan, welke boete voor de diaconie bestemd was. Voor het invoeren zou deze regeling eerst na een godsdienstoefening worden aangekondigd. Een overtreder van het verbod kon dan niet zeggen dat er niet gewaarschuwd was. Als hij of zij niet dadelijk betaalde, dan mocht de dienaar van de kerkvoogdij een onderpand bij hem of haar in beslag nemen, bijvoorbeeld een jas, of een bijbel of testament met zilveren of koperen krappen. De overtreder moest dat onderpand dan met het bedrag van de boete komen lossen, of het beslag aanvechten bij de drost.

Op 14 juni 1740 gaf de drost hiervoor toestemming. Hij bepaalde dat de boete op het innemen van andermans gehuurde zitplaats in de Wildervankster kerk 10 stuivers per overtreding zou zijn. Voor een niet onaanzienlijk deel van de bevolking benaderde dat bedrag een dagloon, als het al niet een dagloon was.

Advertenties

One Comment on “Boete voor inpikken andermans zitplaats in de kerk van Wildervank”

  1. Jos schreef:

    Ongeacht de sociale stand: Het Woord Gods te vernemen is nait vergees.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.